Barista Therese Pedersen har stor pågang fra ansatte som ikke er fornøyd med gratiskaffen på arbeidsplassen. Foto: Newswire/Kaia Means
Barista Therese Pedersen har stor pågang fra ansatte som ikke er fornøyd med gratiskaffen på arbeidsplassen. Foto: Newswire/Kaia MeansVis mer

Ansatte bruker tusenvis av kroner - i kaffebaren på jobben

– Kjøper med seg en god kopp og klager på gratiskaffen, sier barista i kontorfellesskap.

Trakterkaffe på jobben er for lengst passé. Ikke engang kaffemaskiner med nybrygget kaffe er godt nok for den moderne, norske arbeidstaker. Det har fått flere store arbeidsplasser til å skaffe seg egen kaffebar og barista, melder kantineoperatøren ISS i en pressemelding. De fleste jobbkaffebarene ligger i Oslo, hos selskaper som Siemens, ABB, Statkraft, Aker Solutions og IT Fornebu.

Les også: Slik velger du riktig kaffemaskin

Viktig for rekruttering?

De senere årene har ISS etablert 12-15 slike kaffebarer. Kaffebarene er fysisk adskilt fra kantinene. Og de skal holde samme standard som vanlige kaffebarer, både når det gjelder interiør og utvalg av kaffesorter. ISS mener dessuten en slik standard er veien å gå for å tiltrekke seg de beste talentene.

– For bedrifter som vil ha tak i unge, flinke arbeidstakere er en god kantine blitt et av godene man skilter med. En kaffebar med egen barista er et skritt videre på den veien, sier Bodil Hilton, avdelingssjef i ISS Catering i pressemeldingen.

Er det virkelig slik?

Undertegnede har aldri inspisert kantinefasilitetene i forbindelse med et jobbskifte, men kanskje andre gjør det. Populært er i alle fall disse kaffebarene blant ansatte, det kan barista Therese Pedersen skrive under på:

– Folk synes det er viktig med god kaffe på jobben. Vi hører ofte klager på gratiskaffen på automater og traktere lenger opp i etasjene. Så kommer de heller hit og kjøper med seg en ordentlig kopp kaffe i stedet, sier Pedersen i pressemeldingen. Hun jobber i kaffebaren til kontorfellesskapet Strømsveien 102 på Helsfyr i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lunsjen som sparer deg for tusenlapper

Prisene varierer

Hvordan disse kaffebarene drives, varierer fra oppdragsgiver til oppdragsgiver, opplyser Jan Bjørneboe, kommunikasjonsdirektør i ISS til DinSide. Selv om kaffebarene ligger i tilknytning til et arbeidssted, er mange åpne for alle. Flere jobb-kaffebarer opererer derfor med markedspris på kaffedrikker og andre varer som selges. Andre arbeidsgivere har kaffebarer med varer til noe redusert pris, men disse kaffebarene ligger da gjerne i et område som kun er tilgjengelig for ansatte og deres gjester.

De ivrigste kaffedrikkerne bruker dermed tusenvis av kroner i året for å nyte en kaffe som smaker bedre enn det gratis alternativet på arbeidsplassen.

Kjøper du ofte kaffe på farta? Sjekk hvor mye det koster deg i året

Nordmenn drikker mye på jobben

Kaffe, altså. Nordmenn drikker mye kaffe mens de er på jobb. Rundt 40 prosent av inntaket på hverdager foregår på arbeidsplassen, viser undersøkelser fra Norsk Kaffe Informasjon. Marit Lynes i Norsk Kaffe Informasjon bekrefter at nordmenn har fått høyere krav til jobbkaffen:

– Folk er svært opptatt av kaffen på arbeidsplassen sin. En ny kaffemaskin blir fort et samtaleemne blant ansatte. Det er viktig å kunne by på en god kopp kaffe til besøkende og leverandører som er innom. God kaffe blir sånn sett en måte å profilere seg på for et foretak, som et signal om at her er ting på stell, sier Lynes i pressemeldingen.

Skal du hente deg en kopp nå? Slik unngår du å søle på vei tilbake til pulten