Anoreksi dobler faren for benbrudd

Til og med flere år etter at en person har fått diagnosen anoreksi, kan risikoen for benbrudd være fordoblet sammenlignet med friske personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny dansk undersøkelse som gjengis i tidsskriftet The International Journal of Eating Disorders. Over 4000 personer med spiseforstyrrelser har vært med i studien.

Permanente skader?
Funnene tyder på at skader som er påført beinmassen som en følge av spiseforstyrrelser i verste fall kan være permanente.
- Men det kan også bety at pasientene i studiet fortsatt kjemper med spiseforstyrrelser, og at dette hindrer beinmassen i å gjenoppbygge styrke, rapporterer forskerne ved Århus universitet til Reuters Health.

Tidligere studier har vist at personer med spiseforstyrrelser som anoreksi eller bulimi kan lide av svak beinbygging på grunn av dårlig ernæring. Eksperter sier dette kan øke risikoen for beinskjørhet og brudd.

Omfattende studie
I det pågående studiet har forsker Peter Vestergaard og kollegaene hans i Århus fulgt 2149 personer med anoreksi, 1294 personer med bulimi og 942 personer med andre typer spiseforstyrrelser.

Alle pasientene - mer enn 90 prosent av dem var kvinner - ble sammenlignet med en gruppe på 4000 friske pasienter.

Sammenlignet med de uten spiseforstyrrelser, viste det seg at pasientene hadde en dobbel så stor sannsynlighet for å pådra seg et benbrudd etter å ha fått diagnosen. Risikoen vedvarte i opptil ti år etter at de ble syke. Risikoen for brudd økte også hos de med andre spiseforstyrrelser, men faren var ikke like dramatisk hos dem som hos anorektikerne.

Økt oppmerksomhet
Forskerne ser ikke bort fra at permanente skjelettskader er noe man først kan komme til å se konsekvensene av senere, i forbindelse med tap av beinmasse som en følge av aldring.

De utelukker heller ikke at spiseforstyrrelsen - til og med etter diagnostisering og behandling - kanskje ikke reverseres fullstendig, men at den fortsetter å resultere i ernæringsunderskudd og tap av beinmasse.

- En økt risiko for brudd vil være til stede i flere år etter at man har fått diagnosen anoreksi, eller er i gruppen for andre spiseforstyrrelser. Funnene tyder på at vi må ha en økt oppmerksomhet mot potensielle komplikasjoner i skjelettet, konkluderer de danske studieforfatterne.

Mozon.no, 06.09.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!