Angst kan kureres

Mange sliter med angst hele livet. Nå kan angstlidelser behandles effektivt på fem til tolv behandlingstimer, takket være ny forskning på området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessverre kommer ikke alltid denne forskningen pasientene til gode, skriver Forskning.no

Hjertet banker. Du hiver etter pusten. Blir svimmel. Kvalm. Føler at du vil besvime. Du er overbevist om at det vil skje noe forferdelig. Du tror du dør.

-Angst er mer enn engstelse. Angst er dødsens alvor for dem det gjelder, sier Tore Stiles, professor i klinisk psykologi ved Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU) til forskning.no.

Han og hans kolleger prøver i disse dager ut nye behandlingsmetoder for angst. Resultatene ble i forrige uke presentert på konferansen "Forskning nytter!" i Oslo. Konferansen var et samarbeid mellom Norges forskningsråd og Rådet for psykisk helse.

Rask kunnskapsutvikling

-Det har skjedd en rask kunnskapsutvikling innenfor fagområdet psykologiske behandlingstilnærminger de siste årene. Spesielt i behandlingen av angstlidelser som for eksempel agorafobi, sosial fobi og andre fobier har det skjedd en imponerende utvikling, forteller Stiles.

I dag blir det utviklet egne teoretiske modeller for hver enkelt angstlidelse. Det innebærer at en behandler må beherske den spesifikke modellen for den enkelte lidelse for å behandle pasienten med den spesifikke lidelsen optimalt.

Metodene, som er utviklet i England og nå prøves ut ved NTNU, er enkle, men svært effektive, forteller Stiles. Opp til 80-90 prosent av pasientene blir kvitt angsten i løpet av fem til tolv behandlingstimer. Langtidseffekten er også god. Sjansen for tilbakefall er ikke større enn den man finner ellers i befolkningen.

Identifisere problemet
Behandlingsmetoden går ut på å identifisere hvordan pasienten opplever angsten. Hva er han eller hun redd for skal skje? De lærer å forstå og erkjenne plagene sine og får kunnskaper om lidelsen og symptomene. De får øvelser og oppgaver som hjelper dem å nærme seg angsten med stadig større trygghet.

-For eksempel viser vi pasienten at svimmelhet utløses av måten du puster på. Gjennom praktiske øvelser viser vi pasienten at man besvimer ikke, uansett hvor svimmel man blir. Pasienten erfarer etter hvert at den angsten ikke har de katastrofale konsekvensene som man frykter at den har.

Pasienter som lider av sosial angst tror at alle andre kan se at de er nervøse.

- Når vi tar video av dem i sosiale sammenhenger, kan de selv se at angsten ikke vises like godt som den kjennes. Gjennom andre praktiske øvelser kan vi demonstrere for pasienten at andre ikke legger så mye merke til dem selv om de viser symptomer på angst, forteller Stiles.

Får ikke optimal behandling
Av og til kommer angsten i spesielle situasjoner, som i en heis eller i et fly. Slike situasjoner er det mulig å unngå. Men mange får angst av å møte andre mennesker. Denne type angst er vanskeligere å leve med. Den fører til at du blir vettskremt av å ta bussen, gå i butikken eller gå på jobb. Løsningen blir ofte å ikke gjøre det.

Angst er ved siden av depresjon og muskel- og skjellettlidelser en av de hyppigste årsakene til både korttids- og langtidssykefravær i Norge.

-Når vi vet at mange av disse pasientene kan være raskt tilbake i jobb etter bare noen få behandlingstimer, er det ganske trist at det ikke bevilges en eneste krone til behandling av disse pasientene. Mange blir stående lenge i kø for å få behandling. Mange faller ut av arbeidslivet for godt.

Stiles påpeker videre et manglende behandlingstilbud for pasienter med lettere psykiske lidelser som også sliter med ulike somatiske symptomer som smerter og utmattelse. Denne kombinasjonen er hyppig forekommende. Slike pasienter faller imidlertid mellom to stoler.

-Det er behov for polikliniske tilbud hvor et tverrfaglig team bestående av psykologer, somatiske legespesialister og fysioterapeuter med spesialkompetanse på kombinasjonsproblematikk håndterer behandlingen. I tillegg må man sørge for at det blir utdannet kompetente terapeuter i de nye behandlingsmetodene, sier han.

 

 

Mozon.no, 03.04.2006