Angreretten gjelder selv om du henter varen selv.  Foto: Per Ervland
Angreretten gjelder selv om du henter varen selv. Foto: Per Ervland Vis mer

Angrerett: Ikke når du betaler i butikk

For at du skal få glede av angreretten, forutsettes det vanligvis at du betaler på nett.

Publisert
Sist oppdatert

I slutten av mai publiserte vi artikkelen "Angreretten gjelder". Bakgrunnen for denne artikkelen, er at stadig flere nettbutikker tilbyr deg å hente varen selv. Vår konklusjon var at også du som henter varen selv, får glede av angreretten:

Angreretten er ikke knyttet til transportform, men til kontraktsinngåelsen. Når bestillingen er gjort i en internettbutikk, gjelder Angrerettloven alltid - uavhengig av transportmetode, sa Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, til DinSide.

Betalingen

Takket være oppmerksomme DinSide-lesere, har vi imidlertid blitt gjort oppmerksomme på en kompliserende faktor: Betalingen.

Hos de rendyrkede internettbutikkene gjennomføres både bestilling og betaling på nettet, også for deg som velger å hente varen selv. I slike tilfeller er det ingen tvil om at angreretten gjelder.

Både Elkjøp og søsterkjeden Lefdal opererer med en såkalt Collect@Store-ordning. Fordi betalingen foregår i butikk, og kundene gjøres oppmerksomme på at det ikke dreier seg om et bindende kjøp, vil ikke angreretten være gjeldende. Fordi de to kjedene tilbyr 30 dager åpent kjøp, får imidlertid fraværet av angrerett liten betydning i praksis. Foto: Elkjop.no
Både Elkjøp og søsterkjeden Lefdal opererer med en såkalt [email protected] Fordi betalingen foregår i butikk, og kundene gjøres oppmerksomme på at det ikke dreier seg om et bindende kjøp, vil ikke angreretten være gjeldende. Fordi de to kjedene tilbyr 30 dager åpent kjøp, får imidlertid fraværet av angrerett liten betydning i praksis. Foto: Elkjop.no Vis mer


Det viser seg imidlertid at enkelte aktører har lagt opp til at kunder som handler på nett - og som velger å hente i butikk - også betaler varen i butikken. Elkjøp og Lefdals [email protected] er eksempler på nettopp denne ordningen.

Komplisert

Når varen betales i butikk, er det ikke lenger like opplagt at angreretten gjelder, selv om varen i utgangspunktet er "bestilt" over internett.

- Dette er litt komplisert. På den ene siden er betaling en viktig del av en avtale. Dermed kan det hevdes at angreretten, som i utgangspunktet gjelder fjernsalg, oppheves hvis betalingen gjøres i butikk. På den annen side har vi en avgjørelse i Forbrukertvistutvalget som gir angrerett til en klager, selv om klageren først betalte når han mottok varen i butikken, sier Martin Skaug Halsos.

- Det som imidlertid var avgjørende for at klageren fikk medhold i Forbrukertvistutvalget, var at utvalget var enig med klager i at han hadde grunn til å anta at avtalen som ble gjort i nettbutikken var en fullverdig og bindende avtale, fortsetter Halsos.

Informasjon avgjørende

Innviklet? Ja, vi er enige. Det avgjørende blir imidlertid hvilken informasjon som gis på internettsiden. Hvis nettbutikken gir inntrykk av at "bestillingen" dreier seg om et bindende kjøp - så gjelder angreretten selv om du henter selv og betaler i butikk. Hvis nettbutikken gjør det klart og tydelig at "bestillingen" i praksis dreier seg om en reservasjon - og ikke et bindende kjøp - vil angreretten oppheves.


Innviklet? Ja, vi er enige. Det avgjørende blir imidlertid hvilken informasjon som gis på internettsiden. Hvis nettbutikken gir inntrykk av at "bestillingen" dreier seg om et bindende kjøp - så gjelder angreretten selv om du henter selv og betaler i butikk. Hvis nettbutikken gjør det klart og tydelig at "bestillingen" i praksis dreier seg om en reservasjon - og ikke et bindende kjøp - vil angreretten oppheves.

Reservasjon

Elkjøp og Lefdahls [email protected]øsning er et opplagt eksempel på sistnevnte. Den som velger [email protected] kan blant annet lese følgende: "Din reservasjon er gyldig i 24 timer og er klar til avhentning om 2 timer". Her gjøres kunden oppmerksom på at dette ikke dreier seg om et kjøp som er bindende for begge parter. I stedet blir det tydelig at det dreier seg om en reservasjon, som ikke er bindende for deg.

30 dager returrett uansett

Per i dag blir imidlertid denne problemstillingen en smule teoretisk for Elkjøp og Lefdals vedkommende. Fordi begge de to kjedene tilbyr 30 dager åpent kjøp for kunder som handler og betaler i butikken, vil du uansett være bedre dekket enn du ville vært med 14 dager angrerett.

Oppsummering

Men hvis butikken du vurderer å handle i ikke tilbyr åpent kjøp, er det altså greit å være klar over følgende:

1. Du bestiller og betaler på nett og får varen tilsendt: Angreretten gjelder

2. Du bestiller og betaler på nett - men henter varen selv: Angreretten gjelder

3. Du bestiller på nett, men henter varen selv og betaler i butikk.

A) Nettsiden fremstiller avtalen som et bindende kjøp: Angreretten gjelder

B) Nettsiden gjør det tydelig at avtalen i praksis kun er en reservasjon og ikke et bindende kjøp: Angreretten gjelder ikke

Kilde: Forbrukerrådet

Les også:
ANGRERETT

FRAKTKOSTNADER:
ANNET:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer