Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud har profiler på både Twitter og Facebook. Ved hjelp av Slettmeg.no skal hun lære hvordan hun kan få bedre kontroll over informasjonen som ligger tilgjengelig på nettet. Foto: Twitter og Facebook/Berit Roald/DinSide
Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud har profiler på både Twitter og Facebook. Ved hjelp av Slettmeg.no skal hun lære hvordan hun kan få bedre kontroll over informasjonen som ligger tilgjengelig på nettet. Foto: Twitter og Facebook/Berit Roald/DinSideVis mer

- Aner ikke hvordan jeg kan slette

Men nå skal det blir lettere å få kontroll over informasjonen som ligger på nettet.

I dag lanserte Datatilsynet nettjenesten Slettmeg.no, som har som formål å gi råd og veiledning til folk som føler seg krenket på nettet.

Allerede de første timene etter at tjenesten hadde åpnet, strømmet det inn flere titalls forespørsler fra folk som ønsket å fjerne informasjon om seg selv på nettet.

Ifølge Datatilsynet er den nye nettsiden enestående i Skandinavia, der ingen av våre naboer kan by på noe liknende. I USA finnes det tilsvarende tjenester, men der koster det penger å få hjelp.

Aktuelt: Datatilsynet ber deg passe ekstra godt på lommeboken din

- Har aldri tenkt på det før

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud er en aktiv bruker av flere sosiale nettmedier, blant annet Twitter og Facebook. Til DinSide sier Aasrud at det var på tide å få på plass et redskap som kan hjelpe folk å ta kontroll over informasjonen som blir lagt ut på nettet.

- Det er først og fremst en tjeneste for dem som trenger hjelp, men jeg tror også den kan virke forebyggende, sier Aasrud.

Med forebyggende mener hun at informasjonen på nettsiden skal gjøre folk mer bevisste på det som legges ut på nettet, og hva en kan gjøre med denne informasjonen.

- Jeg er jo med på mange av de sosiale mediene, men jeg har aldri tenkt på hvordan jeg kan slette profilene mine derfra, sier Aasrud til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det skal både statsråden og alle andre finne ut av nå. Slettmeg.no har den kontaktinformasjonen som er tilgjengelig, for at du skal kunne kontakte Facebook, Nettby eller andre sosiale medier, hvis du skulle føle deg krenket.

- Dette er et veldig viktig verktøy for veldig mange, fordi det er nok en del mennesker som har behov for å få slettet informasjon som ligger på nettet, sier Aasrud.

«Vi har gått gjennom flere titalls nettsamfunn som nordmenn bruker, og en god del av dem har ikke kontaktinformasjon i det hele tatt.Lars-Henrik Paarup Michelsen, Datatilsynet »


Haugevis med nettsteder

Rådgiver Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynet er med å skal drifte Slettmeg.no. Han er ikke forbauset over at mange synes det er vanskelig å få kontroll med informasjonen som legges ut om dem selv på nettet.

- Det vi oppdaget da vi begynte dette arbeidet er hvor mange nettsamfunn som egentlig finnes. Vi har gått gjennom flere titalls nettsamfunn som nordmenn bruker, og en god del av dem har ikke kontaktinformasjon i det hele tatt, sier Michelsen.

Han sier at Datatilsynet etter hvert kan komme til å advare mot nettsamfunn, der det så og si er umulig å få kontroll på innholdet, fordi det ikke er mulig å få tak i de ansvarlige.

Facebook er vel kanskje det mest populære sosiale nettsamfunnet for nordmenn, og er også en av de viktigste aktørene Datatilsynet har dialog med. Men heller ikke Datatilsynet får alltid raske og tilfredsstillende svar fra nettgiganten.

- De svarer ganske fort på generelle henvendelser, men vi merker at det tar litt lengre tid når vi kommer med konkrete forespørsler, sier Michelsen.

Tall fra 2009 viser at 66 prosent av nordmenn mellom 15-75 år er medlem av et eller annet nettsamfunn.

LES OGSÅ: Eier Facebook bildene dine?