Et stort antall husholdninger synes å ikke kjenne til hvor mye kredittkortgjeld de egentlig har. Det viser en amerikansk undersøkelse. Foto: Per Ervland
Et stort antall husholdninger synes å ikke kjenne til hvor mye kredittkortgjeld de egentlig har. Det viser en amerikansk undersøkelse. Foto: Per ErvlandVis mer

Aner ikke hvor stor gjeld de har

Er kredittkortbrukerne sløve eller flaue?

Boliglån, studielån, billån og kredittkortgjeld. Hvor mye skylder du? Et stort antall mennesker aner ikke hvor stor kredittgjeld de har. I alle fall gjelder det amerikanske forbrukere. Det viser en amerikansk undersøkelse fra Federal Reserve Bank of New York.

Mens kun en av to husholdninger sier de har kredittkortgjeld, hevder långiverne at tre av fire amerikanske husholdninger skylder penger etter kredittkjøp.

Kan dette stemme? De samme husholdningene har god kontroll på annen gjeld, men synes altså å underrapportere kredittkortgjelden.

En av feilkildene her ligger sannsynligvis hos brukere som benytter kredittkort til vanlig betaling (for eksempel for å handle tryggere på nett), og som betaler gjelden før renter påløper. Disse vil som regel ikke anse kredittkortgjelden som faktisk gjeld. Men selv når det i rapporten korrigeres for denne typen kredittkortbruk, underrapporterer husholdningene sin kredittgjeld.

Så hva kan årsakene være?

Urolig for økonomien? Dette er det beste sparetipset

Tre hovedgrunner

I rapporten angir forfatterne tre mulige årsaker til at mange oppgir lavere gjeld enn de sannsynligvis har:

  • Man syns kredittgjeld er pinlig, og vil ikke snakke om det.
  • Partnerne i husholdningen kjenner ikke hverandres kredittgjeld.
  • Man aner ikke hvor stor kredittgjelden er.
Andelen husholdninger som ikke kjenner kredittkortgjelden sin, ser imidlertid ut til å gå litt ned, og rapporten antyder at dårlige tider har tvunget fram et mer bevisst forhold til denne kostbare gjeldstypen hos flere husholdninger i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ubevisst holdning til kredittkortgjeld kan koste dyrt. For den som har tatt seg vann over hodet kom forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB NOR med følgende råd til DinSides lesere tidligere i sommer.

– Tar du opp forbrukslån eller bruker kontokreditt for å betale kredittkortgjelden, vil rentene som regel være lavere enn renta på kredittkortet, sier Sandmæl, som videre råder den som eier hus og har boliglån til å forsøke å refinansiere dette.

– Ved å bake inn kredittkortgjelden, vil dette alternativet gi deg lavest renteutgifter. I slike tilfeller kan det også være lurt å be om ny takst for å se om huset ditt har steget i verdi, sier Sandmæl.

En norsk undersøkelse viser forøvrig at det er de med god økonomi som oftest bruker kredittkort, mens de som har dårlig råd sliter mest med å betale når regningen kommer. Mer om dette i en rapport fra SIFO.

Sliter du med kredittkortgjeld? Slik kommer du ut av den

Lyver om shopping

Det er ikke bare amerikanske husholdninger som har et noe ubevisst eller fordekt forhold til egne forbruksaktiviteter. I en undersøkelse fra Nordea i februar i år, rapporterte en av ti av de spurte at de av og til skjuler innkjøp for partneren sin. Enten i form av at vi ikke forteller om kjøp, eller i form av at vi pynter på prisen. Dette gjelder både kvinner og menn i undersøkelsen, der flere enn 1.000 gifte eller samboende ble spurt om hvordan de organiserer økonomien sin.

– Tallene rommer nok alt fra de skoene man bare "måtte ha", til innkjøp som ikke tåler dagens lys fordi økonomien er presset fra før. Det som ser ut til å være grobunnen for denne atferden, er at økonomi er et ”ikke-tema” i forholdet, sa forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea i forbindelse med undersøkelsen.

SLØSEKALKULATOR: Så mye kan du spare