Pustebesvær skal ifølge forskerne bak en ny studie være arvelig.  Foto: colourbox.com
Pustebesvær skal ifølge forskerne bak en ny studie være arvelig. Foto: colourbox.com Vis mer

Åndenød er arvelig

Skyldes lav CO2-toleranse i kroppen.

En ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universita Vita-Salute San Raffaele i Milano viser at personer med lavere toleranse for CO2 i kroppen får lettere følelse av åndenød enn andre. Disse personene ser også ut til lettere å få angstanfall enn andre mennesker.

Det melder Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Les også: Er livet ovet etter 25?

Gener viktigste årsak

- Resultatene fra denne studien tyder på at et felles sett av gener koder både for CO2–følsomhet og angstproblemer. Det ser ut til at disse genene er den viktigste årsaken til forbindelsen mellom CO2–overfølsomhet og panikkangst. Dette har ikke vært vist tidligere. Metodiske begrensninger ved vår studie krever imidlertid at vi er forsiktige med våre konklusjoner. Gåtene rundt panikkangst er langt fra løst, sier forskningssjef Kristian Tambs ved Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet, på deres hjemmeside.

Han er medforfatter av artikkelen "A Twin Study of the Common Vulnerability Between Heightened Sensitivity to Hypercapnia and Panic Disorder" som er publisert i tidsskriftet American Journal of Medical Genetics.

Den nye studien tar utgangspunkt i metoder fra Folkehelseinstituttets tvillingundersøkelse. Ved hjelp av slike undersøkelser er det mulig å beregne betydningen av gener og av miljøfaktorer for bestemte trekk, som CO2-følsomhet eller panikkangst. Analyser av tvillingdata kan også gi svar på i hvilken grad samvariasjonen mellom to trekk skyldes at begge trekk er påvirket av et felles sett av gener.

Les også: Spytt - og avslør framtida di

Utløser panikkanfall


Et tilfeldig utvalg av par som hadde vært med i en tidligere intervju-undersøkelse av tvillinger om personlighet og psykiske problemer, ble invitert til å være med på en undersøkelse om sammenhengen mellom angst og toleranse for CO2.

Forsøkspersonene pustet inn et dypt drag med en blanding av oksygen og CO2 og besvarte umiddelbart etterpå noen spørsmål om hvordan de følte seg. De fleste merker lite ubehag ved dette, mens noen reagerer med en viss følelse av frykt eller engstelse.

Når mennesker føler åndenød, er det ikke fordi kroppen registrerer mangel på oksygen, men fordi den registrerer overskudd på CO2 (kullsyregass) som den vil bli kvitt. Følelsen av åndenød er ett av de viktigste symptomene ved akutte angstanfall, eller såkalt panikkangst. En teori går ut på at følelse av åndenød både kan utløse panikk og være en av de viktigste kroppslige reaksjonene som utgjør et panikkanfall.

Les også: Kvitt deg med energityvene

Kilde: Folkehelseinstituttet