Test av Vipps Faktura

Å betale fakturaer i Vipps er kjapt, men begrensa

Derfor vil vi gjerne bruke Vipps Faktura til elektrikeren, men ikke nødvendigvis mobilabonnementet.

ELEKTRONISK FAKTURA: Å få fakturaer elektronisk er ikke akkurat noe nytt, men å betale dem med et par klikk er absolutt et kjærkommen nyhet. Vipps Faktura er derfor noe vi liker, men ikke til alt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ELEKTRONISK FAKTURA: Å få fakturaer elektronisk er ikke akkurat noe nytt, men å betale dem med et par klikk er absolutt et kjærkommen nyhet. Vipps Faktura er derfor noe vi liker, men ikke til alt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje fått spørsmålet i Vipps-appen allerede; om du ønsker å aktivere det som kalles Vipps Faktura. Eller kanskje du har sett reklamene.

Uansett trenger du ikke jobbe i finansnæringen for å forstå hva dette handler om.

Vipps har for lengst kapret vennebetalinger, og begynt kapringen av vaffel- og loppemarkedsalg, Finn-kjøp og nylig også nettbutikker.

Det neste målet i dette korstoget mot kontanter og papirer er altså fakturaene.

Dinside har som første medie i Norge fått testet løsningen på vår egen mobil.

FULL OVERSIKT: Her ser du to regninger med forfall samme og neste dag. De betales med få trykk, og dukker da opp i historikken. Enkelt og kjap. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FULL OVERSIKT: Her ser du to regninger med forfall samme og neste dag. De betales med få trykk, og dukker da opp i historikken. Enkelt og kjap. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Enkelt og raskt

Slik fungerer Vipps Faktura:

  1. Du får et varsel på mobilen om at du har fått en faktura.
  2. Du trykker på varselet, logger deg inn i Vipps med for eksempel fingeravtrykk og får opp kortversjonen av fakturaen.
  3. Der står det hvem som vil ha hvor mye penger, og en kort beskrivelse av hva det handler om. Du kan også trykke deg videre for å se hele fakturaen i nettleseren som en PDF (på en adresse bare du kan åpne).
  4. Nederst ligger «Betale»-knappen, og ett trykk – så er fakturaen betalt, gebyrfritt. Kvittering får du både i appen og på e-post.

Vipps Faktura er altså helt papirfritt. Og selve betalingen har for oss fungert helt smertefritt. For brukeren er det praktisk talt ingen forskjell på Vipps-betalinger til venner, nettbutikker eller av fakturaer.

BEGRENSA: Slik ser en Vipps-faktura ut. Du kan ha flere bankkort i Vipps-appen, men ikke rene bankkontoer. Du kan heller ikke legge inn en forsinka betaling. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEGRENSA: Slik ser en Vipps-faktura ut. Du kan ha flere bankkort i Vipps-appen, men ikke rene bankkontoer. Du kan heller ikke legge inn en forsinka betaling. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Har klare begrensninger

Selve kongstanken bak Vipps er å gjøre alt så enkelt som mulig – også fakturaer. Som vanlig byr dette samtidig på begrensninger.

  1. Du kan bare ha bankkort knytta opp mot Vipps-kontoen din. Mange vil betale regninger fra andre bankkontoer, men dette er derfor umulig. I nettbanken vil du heller ikke se hvem Vipps-fakturaen ble betalt til.
  2. Du kan heller ikke kontrollere når pengene blir trukket. Pengene går ut av kontoen så fort som mulig når du trykker betal, visstnok fortere enn ved vanlig fakturabetaling. Eneste løsning er derfor å vente med betalingen.
  3. Fakturaen må være en Vipps-faktura for å få betalt den i appen. Men foreløpig er det svært få som vil gi deg slike – vår test ble derfor gjort ved å få 24SevenOffice til å sende oss testfakturaer på få kroner.

Alle disse problemene vil forhåpentligvis løse seg via oppdateringer og større utbredelse, men her og nå kan de være reelle for mange.

ALLEREDE LØST: Her ser du Paypal-appen vår. Vi bruker tjenesten til småting som Spotify og Xbox Live, og spørsmålet er om vi vil ha enda en app for slike faste trekk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ALLEREDE LØST: Her ser du Paypal-appen vår. Vi bruker tjenesten til småting som Spotify og Xbox Live, og spørsmålet er om vi vil ha enda en app for slike faste trekk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Best til småting

Vi liker Vipps Faktura: Den er rask, enkel og absolutt noe vi håper å bruke mer framover.

Men hvor mange fakturaer betaler du hver måned? Selv er vi jommen ikke sikre – det aller, aller meste går ut av bankkontoen helt av seg selv. Strømregninger, Netflix-abonnement og forsikringer betales allerede gjennom avtalegiroer eller Paypal-ordninger.

Spesielt mye enklere enn dette kan man vel knapt få det, og spørsmålet er om vi trenger enda et sted å få noen av de faste regningene. Enda en app å forholde seg til.

Etter vår mening er det derfor de variable regningene som passer best i Vipps-appen. Vi vil ha dem fra elektrikeren, frisøren og bilmekanikeren – ikke nødvendigvis mobiloperatøren vår.

For om Vipps Faktura faktisk vil kapre alle fakturaer, må praktisk talt alle være med først. Det skjedde med vennebetalinger, og det kan skje med fakturaer, men foreløpig er Vipps Faktura «bare» enda et rask og praktisk bruksområde for appen. Uten at vi føler dette kommer til å endre hverdagen vår med første, slik vi faktisk følte det med Vipps-betalinger i nettbutikker.

LES OGSÅ:
Test av Vipps for betaling i nettbutikker
Så mye koster det å betale med Vipps, mCash og MobilePay
Derfor liker vi betalingstjenesten Paypal


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!