Ananas forebygger kreft

Ananas er saftige, smakfull og stappfull av sykdomsbeskyttende plantestoffer. I tillegg inneholder den rikelig med C-vitamin og et fordøyelsesfremmende enzym, bromelain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ananas ble først dyrket i Sør-Amerika, og befolkningen der oppdaget tidlige fruktens medisinske og sykdomsforebyggende egenskaper.

I Sør-Amerika har de innfødte brukt frisk ananasjuice for å lette fordøyelsen. Ananassaft har også vært i utstrakt bruk for å rense huden (peeling). Krigere lært seg å bruke ananaspakninger direkte på sår for å bedre sårleging. Pakningen ble festet de med de lange bladene som fungerte som bandasje. I kinesisk medisin har ananasfrukten vært brukt mot solbrenthet, diaré, innvollsorm og fordøyelsesplager.

Hjelper blodet å koagulere
Frisk ananas inneholder bormelain, et enzym som kan brukes både for å forebygge og behandle blodpropp. Blod som koagulerer er viktig for å stoppe blødninger. Mye stillesittende arbeid, lange flyreiser og for tykt blod disponerer for at små koagler kan utvikle seg til blodpropper. Blodpropper kan sette seg fast i blodårene i beina og lungene, eller enda mer alvorlig; forårsake hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Forskning har vist at bromelain som ekstraheres fra ananas, kan redusere død ved akutt hjertesykdom fra 20 til 2 prosent. Dette skylles at bromelain stimulerer produksjonen av plasmin, et stoff i blodet som løser opp koagler og blodpropp. Studier tyder også på at bormelain kan bedre blodsirkulasjonen til hjertemuskelen ved angina pectoris og til beina ved røykebein.

For bedre fordøyelse
Bromelain brukes også i matvareindustrien for å mørne kjøtt. Enzymet spalter proteinene i kjøttet. Det samme skjer i magen hvis bromelainekstrakt eller frisk ananassaft tas sammen med annen mat. Tilskudd av bromelain kan brukes for å lette fordøyelsen av kjøtt, fisk, belgvekster og annen proteinrik mat ved dårlig fordøyelse. Bromelain og ananas stimulerer og letter nedbrytningen av tungt fordøyelig mat som blir liggende i magesekken.

Ananas inneholder også plantestoffer som reduserer dannelsen av kreftfarlige nitrosaminer i magesekken. Dette gjør at ananas på samme måte som papaya beskytter mot kreft i magesekken.

Betennelseshemmende
Ananas har også en betennelseshemmende virkning. Vi vet ikke sikkert hvilke stoffer som er betennelsesdempende i ananas. En teori er at bromelain-enzymene blokkerer betennelsesfremmende prostaglandiner og dermed hemmer hevelser og lokale betennelsesreaksjoner. Forskning viser at disse enzymene også kan brukes i behandling av leddgikt, for å øke farten på vevsreparasjoner etter skader og for å fremme sårleging.

Den gamle bruken av frisk ananassaft i sårbehandlingen har heller ikke gått i glemmeboka. Bromelain brukes for å impregnere ulike former for sårbandasjer, ofte sammen med antibiotika. Bromelain løser opp dødt vev og proteinrester i såroverflaten, så sårene får en friskere overflate. I tillegg stimuleres groingen.

Frisk ananas og friskpresset juice har alle de gode egenskapene. Men bromelainmengden i rå frukt og friskpresset juice er lavere enn de konsentrasjonene som er brukt i forskningen. Bromelainenzymet ødelegges ved koking, pasteurisering og hermetisering. Det er umulig å vite hvor mye enzymer det er i en ananas, det varierer etter hvilken sort det er og antagelig påvirkes mengden bromelain av dyrkningsforhold og hvor moden ananasen er. Men å spise frisk ananas ofte, har klare helsebringende effekter.

Forsiktig ved sår i megesekken
Mennesker som har problemer med sår i magesekken, bør være forsiktig med å spise mye frisk ananas, særlig umodne frukter fordi syreinnholdet er høyt. Stort innhold av fruktsyrer i umodne frukter kan også skade tennene.

Ananas skal være fast og uten støtskader, og ha en søtlig, frisk duft. Den er gulbrun når den er moden. Moden ananas har kort holdbarhet. Umoden ananas kan ettermodnes ved 8-10 grader - men ikke i kjøleskap.

Slik renser du ananas
Det er lett å rense ananas. Skjær først av bunnen, reis opp ananasen og skjær av skallet. Er midtstilken hard bør den fjernes, er den mykere kan den spises. Ananas er en fantastisk frukt med sin sur-søte smak og utrolig rike aroma. Den passer til nesten alt, både sammen med fisk, kjøtt, ost og sammen med annen frukt og grønnsaker. I marinader mørner ananas kjøtt. Den får fløte, yoghurt og eggekrem til å skille seg og løser opp gele.

 

Mozon.no, 07.02.2002

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!