Amming mot smerter

Amming kan være det ultimate naturlige smertestillende middelet for små barn. Ny forskning viser at babyer som ammes kjenner mindre smerter.

Babyer som ammes før de får en sprøyte kjenner mindre smerte fra sprøytestikket enn babyer som er pakket inn i et pledd, eller som blir gitt en leke eller placebo. Det er forskere ved sykehuset Mount Sinai Hospital, i Toronto, Canada, som mener nøkkelen er trøst og nærhet fra moren, skriver BBC.

- Vi konkluderer med at den beste måten nyfødte barn kan unngå å kjenne smerte er ved amming. Dette er mer effektivt enn å ikke behandle barnet, gi det placebo eller pakke inn babyen i et pledd, sier forsker Dr. Prakeshkumar Shah.

Norske eksperter er ikke ukjente med denne metoden.

- Vi vet allerede at sukkervann lindrer smerter, og vi gir ofte litt sukkervann til de minste barna før de for eksempel skal stikkes for å ta blodprøver. Man skal ikke se bort ifra at brystmelk også kan ha en lindrende effekt da det inneholder rikelig med melkesukker, uten at det er helt klart dokumentert. Vi er imidlertid svært opptatt av at morsmelk er det viktigste et barn kan få, blant annet for optimal vekst og for å unngå infeksjoner, sier barnelege Ola Stamnes ved Sykehuset Telemark HF.

Resultatene kan bidra til at plagene som fortidlig fødte barn må gjennomgå, kan lindres. Disse barna må ofte gjennom flere smertefulle behandlinger.

Amming for nybegynnere.

Studien er basert på data fra over 100 babyer.

Flere årsaker
Forskerne mener det er flere årsaker til at smerteterskelen hos babyer øker ved amming. Mors nærhet er en faktor. Dessuten kan amming avlede oppmerksomheten til babyen. En annen teori er at den søte brystmelken kan ha noe å si, som blant annet kan trigge produksjonen av naturlige smertestillende midler, såkalte endorfiner.

Mengden med smerter som babyer kjente ble beregnet ved å måle hjerte- og pusterytmen samt se på hvor lenge de gråt etter de fikk sprøyten.

Amming kan også hjelpe mot diabetes.

 

Mozon.no, 31.07.06