- Amming ikke astmamedisin

Flere eksperter har hevdet at amming kan forebygge astma og allergi. Nå sier kanadiske forskere det stikk motsatte.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rekke år har forskerne kranglet om hvorvidt amming kan forebygge astma og allergi. Ja, det kan det, har mange hevdet.

Folkehelseinstituttet skriver blant annet på sine hjemmesider at amming ser ut til å kunne redusere risikoen for enkelte astmalignende plager i de første leveårene.

Nå hevder imidlertid kanadiske forskere det motsatte. Ifølge deres studie ble ikke risikoen for verken astma, høysnue eller eksem redusert selv om mødrene ammet barna mye lengre enn vanlig. Det reduserte heller ikke forekomsten av positive prikktester for allergi skriver nettstedet Science Daily.

Sliter du med ammingen? Liggestilling kan gjøre det lettere:

Økt risiko
- Vi fant ikke bare at amming ikke hadde noen effekt - resultatene antyder til og med en økt risiko for positive hudtester på allergi, sier Dr. Michael Kramer.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Kramer, som blant annet er professor i pediatri, epidemiologi og biostatistikk ved Mc Gill University i Canada, og hans kolleger observerte først 14.000 nyfødte barn ved ulike sykehus i Hviterussland. Deretter fulgte de opp barna da de var 6,5 år.

I studien ble en kontrollgruppe fra ulike sykehus bedt om å fortsette med sin tradisjonelle ammepraksis. I forsøksgruppa fikk helsepersonellet derimot opplæring i hvordan de kunne lære mødrene bedre ammeteknikker. De skulle også oppfordre mødrene til å amme så lenge som mulig.

Les også: 10 svar om graviditet og amming.

Lei av allergikobling
Ragnhild Halvorsen, overlege ved Voksentoppen senter for astma og allergi i Oslo er lei av at amming til stadighet settes i forbindelse med astma- og allergiforebygging.

- Denne debatten har pågått i 20 år nå. Det er å kaste blår i øynene på folk å påstå at man kan unngå astma og allergi ved å amme. Det har aldri blitt vist noen sikker effekt etter seks måneders alder, sier Halvorsen.

Tankegangen, ifølge allergieksperten, er at ved å amme lenge, unngår man at barnet får i seg fremmede proteiner. Dermed blir ikke barnet utsatt for allergiframkallende proteiner. Men siden mors kost inneholder fremmedproteiner som går over i melken, vil jo også barnet bli utsatt for små mengder fremmedprotein, mener Halvorsen.

Amming kan fungere som smertestillende. Les mer her:

- Fortsett å amme
- Det betyr imidlertid ikke at jeg er motstander av amming. Amming er bra, og i alle fall i første leveår. Men det finnes nok av gode argumenter for å amme slik at man ikke behøver å trekke inn astma og allergi, sier hun.

Dr. Kramer er fortsatt positiv til fordelene ved amming, til tross for de negative allergi- og astmaresultatene.

- I første fase av prosjektet observerte vi en reduksjon i mage- og tarminfeksjoner og atopisk eksem i det første leveåret. Jeg ber innstendig mødre om å fortsette å amme, sier han Science Daily.

Les også: Brystmelk gir glade barn