Amerikanere vil forby utløpsdato på gavekort

– Finnes ingen lovregler om gavekort i Norge, sier forbrukerombudet.

Populært å gi: Gavekort er en populær gave. Men den går gjerne ut på dato før den blir brukt. Det vil noen ha en slutt på. Foto: Kim Jansson
Populært å gi: Gavekort er en populær gave. Men den går gjerne ut på dato før den blir brukt. Det vil noen ha en slutt på. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gavekort er ofte å finne under norske juletrær. Dette til tross for at en hel haug med gavekort aldri blir brukt. Hvert år blir hele 2,5 milliarder kroner i gavekort verdiløse, fordi mottakeren ikke får brukt det før utløpsdatoen.

En undersøkelse fra den amerikanske forbrukerrapporten sier at hele 46 prosent av amerikanerne planlegger å gi bort gavekort denne julen, samtidig har 15 prosent fortsatt ubrukte gavekort fra i fjor. Men nå vil amerikanerne hindre at gavekortene mister sin verdi.

Planlegger du å gi BSU-innskudd i julegave? Da bør du unngå denne tabben

Vil fjerne utløpsdatoen

Amerikanerne har nemlig sett seg lei av at milliarder i ubrukte gavekort svinner hen hvert år. Forbrukerorganisasjonen "Consumers Union" har derfor fremmet et lovforlag om at at gavekort med utløpsdato skal forbys. Det samme gjelder gavekort som minsker i verdi etterhvert som tiden går. En praksis som heldigvis ikke er utbredt i Norge.

– Gavekort kan by på en enkel løsning hvis gavelisten din er fylt med personer som er vanskelige å kjøpe til. Men enkelte gavekort kan også ha skjulte gebyrer og utløpsdato oppgitt med liten skrift i vilkårene. Verdien av gavekortet kan avkortes eller forsvinne helt. Med dette lovforslaget forsøker vi å løse noen av de største problemene som finnes med gavekort, sier Michelle Jun, advokat i Consumers Union i en pressemelding.

Noen som er vanskelig å kjøpe til på din liste? Denne er kåret til årets julegave

Ikke lovregulert

I følge Forbrukerombudet finnes det ingen lovregler om gavekort i Norge. Men som en generell regel er gavekortene gyldige i tre år dersom ikke annet er oppgitt. Butikkene kan imidlertid avtale langt kortere gyldighet på kortene. Enkelte gavekort har ikke lenger gyldighet enn tre måneder. Om man ikke handler for hele summen får man vanligvis ikke penger tilbake, men en tilgodelapp.

Vi har spurt Forbrukerrådet om samme lovforslag bør vurderes i Norge, men de viser til at det er fri avtalerett på dette området:

– I dag er det fri avtalerett som gjelder for gavekort. Det betyr at den som utsteder gavekortet kan sette hvilken dato som helst. Forbrukerombudet kan vurdere om en frist er for kort, eller om et avtalevilkår er for dårlig. Hvis det ikke står noen frist vil lov om foreldelse av pengekrav gjelde, og den gir en frist på tre år. Forbrukerrådet synes at dagens lov på tre år er bra nok, sier Ingeborg Flønes, direktør forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Men ikke alt er negativt

Det kan likevel være gode grunner for å gi gavekort i julegave. Blant annet fordi mottakeren kan velge selv, og ikke minst fordi man kan få langt mer for pengene under romjulssalget.

Forbrukerombudet råder imidlertid til å sjekke om det er noen begrensninger på gavekortet. Det er lurt å forsikre seg om at man faktisk får bruke gavekortet på salgsvarer. Spør betjeningen om reglene for gavekortet, og les alt med liten skrift.

Gi heller en gave: Gjør unna juleshoppingen på dagstur til København

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer