<strong>TRUET:</strong> Amentio Datakjeden trues av konkurs. Selv mener selskapet at det hele vil løse seg etter at de har gjennomført et planlagt møte med Skatt Midt-Norge på torsdag.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TRUET: Amentio Datakjeden trues av konkurs. Selv mener selskapet at det hele vil løse seg etter at de har gjennomført et planlagt møte med Skatt Midt-Norge på torsdag. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Amentio Datakjeden kan gå konkurs

Er nå begjært konkurs av Skatt Midt-Norge.

Publisert
Sist oppdatert

I går fortalte DinSide at Amentio Datakjeden har store problemer med å levere varene de selger via sin nettbutikk:

Mange må vente i flere uker på produkter som skal komme på få dager

Grunnen er problemer med å få leverandørene til å sende varene til butikken. Nettbutikken kan for eksempel oppgi at varen ikke er på deres eget lager, men på leverandørens. Da skal det ta maks fire virkedager før varen kommer. Men når leverandøren ikke sender varen som avtalt, kan ventetiden bli ukevis. Månedsvis, for de virkelig uheldige.

Daglig leder i Amentio Holding skyldte på "systemutfordringer" da DinSide snakket med ham.

Grunnen kan imidlertid også vise seg å være penge-utfordringer, og at leverandørene ikke sender varer til Amentio Datakjeden fordi selskapet sliter med å betale.

Kan gå konkurs

Amentio Holding, som eier Amentio Datakjeden, er begjært konkurs av Skatt Midt-Norge.

<strong>KONKURS:</strong> Amentio Holding skal møte skattemyndighetene i retten. Selv mener de at dette rettsmøtet aldri vil finne sted.  Foto: Skjermdump fra Domstol.no
KONKURS: Amentio Holding skal møte skattemyndighetene i retten. Selv mener de at dette rettsmøtet aldri vil finne sted. Foto: Skjermdump fra Domstol.no Vis mer


Saken skal opp i Sør-Trøndelag tingrett 22. mars. Blir Amentio Holding slått konkurs, kan dermed også Amentio Datakjeden være i store vansker.

Myndighetene mener at Amentio Holding skylder moms, men Skatt Midt-Norge kan ikke kommentere saken, og vil heller ikke si noe generelt om slike saker.

Dårlig kreditt

DinSide har fått tilsendt en kredittvurdering av Amentio Datakjeden fra Soliditet. Her blir selskapet bedømt som "veletablert" og "seriøst", men med en "svak" økonomi og en "dårlig" betalingserfaring.

Grunnen er blant annet en rekke inkassosaker:

  • Bare i år har selskapet hatt seks slike saker, med en samlet verdi på over 366.000 kroner.
  • Innkreverne inkluderer Multicase, som leverer nettbutikk-løsninger, og Stovner Senter, hvor det ligger en Amentio Datakjeden-butikk.
Ifølge selskapets regnskaper hadde de en inntekt på 210 millioner kroner i 2009, men gikk med over 3 millioner i underskudd. Amentio hadde også en egenkapital på over 5 millioner.

<strong>OPPGITT:</strong> Jann Martin Mathisen er en av mange som opplever at varen hans ikke kommer som planlagt fra Amentio Datakjeden.  Foto: Privat
OPPGITT: Jann Martin Mathisen er en av mange som opplever at varen hans ikke kommer som planlagt fra Amentio Datakjeden. Foto: Privat Vis mer


Misfornøyde leverandører

Har man ikke penger, får man heller ikke varer. Dette kan være situasjonen for Amentio Datakjeden. Leverandører vil kvie seg for å sende varer til en butikk som potensielt ikke kan betale for seg.

En av leverandørene til Amentio Datakjeden heter Hattelco. Dette er en av de største distributørene av datarelaterte produkter her til lands.

Når DinSide ringer Hattelco for å sjekke forholdet de har til Amentio Datakjeden nå om dagen, blir vi møtt med "ingen kommentar" fra salgsdirektør Thore Grutle.

- Men du kan kanskje si om dere leverer varer til dem som normalt?

- Jeg vil helst ikke svare på det, heller. Jeg har ingen kommentar, svarer Grutle.

"Det løser seg!"

Å få tak i daglig leder Finn Rønning i Amentio Holding er en historie for seg selv. Onsdag satt han på et fly, sammen med styreleder i Amentio Datakjeden Viggo Ekeberg Amundsen. Det er kun disse som får lov til å uttale seg til pressen.

Da DinSide omsider får snakke med Rønning advarer han om at "batterimåleren er på gult". Midtveis i samtalen får han en annen telefon, og legger på. Da vi senere ringer opp igjen, skal batterimåleren "være på rødt".

- Konkursbegjæringen kommer på grunn av et momskrav. Vi har møte med Skatt Midt-Norge torsdag, og løser saken i løpet av dagen, forteller en optimistisk Rønning til DinSide.

Han regner med at skattemyndighetene avlyser det planlagte rettsmøtet etter denne samtalen.

Rønning innrømmer at manglende betalingsevne er grunnen til at leverandørene ikke sender varer som normalt. Driften er kredittfinansiert, og kreditten skal være dårlig, slik kredittvurderingen DinSide har sett også viser. Nå skal det derimot bli bedre tider, lover Rønning, ettersom de har en løsning på vei. Nøyaktig hva denne løsningen er, vil han ikke si noe om.

<strong>ROLIG:</strong> Finn Rønning i Amentio Holding mener kundene kan slappe av. Løsningen skal være på vei.  Foto: Skjermdump fra WilsonLearning.no
ROLIG: Finn Rønning i Amentio Holding mener kundene kan slappe av. Løsningen skal være på vei. Foto: Skjermdump fra WilsonLearning.no Vis mer


Legger ned butikker

- Mange frykter nå at Amentio Datakjeden skal gå konkurs før de får varene sine. Du mener altså at de ikke har noen grunn til bekymring?

- Ja, det mener jeg. Folks bekymring må de jo bare ha, men vi jobber med å få løst dette, og så kjører videre, svarer Rønning.

I etterkant av DinSides sak om forsinkelsene har det flommet inn tips, i form av artikkelkommentarer og eposter. Noen forteller om månedslange ventetider, to stykker forteller at de truet selskapet med politianmeldelser før varene kom.

Rønning kan bekrefte at to Amentio Datakjeden-butikker skal legges ned. Én i Drammen, én i Sandnes.

- Noen kunder er uheldige

- Hvordan vil du beskrive situasjonen dere befinner dere i?

- Som jeg har sagt før: Vi jobber med å få levert varene til avtalt tid, og regner med å være offensivt på banen i løpet av svært kort tid, svarer Rønning.

- Men er det riktig av dere å ta i mot nye ordrer når dere vet at dere ikke alltid får varene fra leverandørene, og i tillegg er begjært konkurs?

- Du stiller et svart/hvitt spørsmål. Vi klarer å levere mye. Noen kunder har vært uheldige, og det beklager vi.

- Hvordan har dere havnet her?

- Vi er i en situasjon hvor aktører i markedet ikke har klart å få dette til, svarer en kryptisk og stresset Rønning.

- Henvendelser til DinSide tyder på at problemet ikke er helt nytt. Hvor lenge har dere hatt problemer?

- De aller fleste har fått det de skal. Du, nå må jeg gå.

- Vent litt, du kan vel si hvor lenge situasjonen har vært slik?

- Noen kunder er uheldige, slikt skjer alltid. Når det skalerte har jeg ikke info om, svarer Rønning, før han legger på røret.

"Feil å slå sammen"

Amentio Datakjeden har i all stillhet lagt ut en pressemeldig på sine nettsider. Her skriver de blant annet:

"[Problemene] skyldes blant annet at det var feil å slå sammen de to merkevarene Amentio og Datakjeden. Det har dessverre ikke fungert som forventet".

De skal nå relansere Amentio.no og Datakjeden.no, og sikre bedre leveringstider. Ifølge pressemeldingen har de skaffet seg nye finansielle krefter, og blidgjort sine leverandører. Problemene blir omtalt som "innkjøringsproblemer".

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer