Alzheimer av TV-titting

Jo flere timer du sitter foran TV-en per dag, jo større er risikoen for å få Alzheimer. Bruk heller tid på fysisk mosjon og hjernetrim, som reduserer faren.

Har du noen gang tenkt på hvor mange timer du sitter foran skjermen hver dag? Eller hva med i løpet av en måned eller et år? En tanke vi nesten ikke tør tenke.

For hver time du sitter foran TV-skjermen øker du risikoen for å få demenssykdommen Alzheimer senere i livet med 30 prosent. Det viser en ny studie som Lars-Olaf Wahlund, professor ved Karolinska Institutet, henviser til i legetidsskriftet Läkartidningen.

- Man så en tydelig risikoøkning. Men man skal samtidig huske på at risikoen for å få Alzheimer når man er 80 år ligger på rundt 1 prosent. Den er med andre ord ganske liten, sier Wahlund til Aftonbladet.

Årsaken kan være at TV ikke stimulerer hjernen.

- Intellektuell stimulans beskytter mot sykdommen. Det er vanskelig å si om det kun er TV-titting som øker risikoen eller om det er det at man avstår fra andre hjernestimulerende ting når man ser på TV, sier han.

Han legger imidlertid til at studien er amerikansk, og han tror ikke TV-tittingen der er særlig stimulerende.

- Om det er en bra film og man får jobbe med hjernen så tror jeg det er bra, sier Wahlund.

I følge forskning.no ser 40 prosent av nordmenn på TV mellom én og to timer hver dag. Det er kun 1,4 prosent som er totalavholdende og ikke ser noe på TV.

Pasienter som bruker blodtrykksmedisin får sjeldnere Alzheimers

Bra med lærdom
Flere studier viser at både fysisk aktivitet og hjernetrim reduserer risikoen for å få Alzheimer.

Aktiviteter som å lese, løse kryssord og kortspill har en beskyttende effekt da de innebærer momenter av læring. Studier har også vist at personer med høy utdanning er mindre utsatt for å få Alzheimer.

Alzheimer er den vanligste demenssykdommen. Sykdommen rammer hjernen og leder til demens. Det vil si langvarig og omfattende forringelse av fysiske funksjoner. Sykdommen rammes som oftest personer i sen alder, men den kan også starte så tidlig som i 40-50 års alderen.

I følge Aftenposten er det i dag rundt 65 000 demente i Norge. Rundt 40.000 av disse har Alzheimer. Flere eldre og høyere levealder vil kunne føre til at dette tallene dobles på 30 år.

Forskere tror også at sykdommen er arvelig

Legene er fortsatt langt unna en kur mot Alzheimer

 

Mozon.no, 27.03.2006