Altinn er tilgjengelig igjen

Nå kan du sjekke, endre og levere selvangivelsen på nett - igjen.

Feilen i Altinn er funnet og slettet, melder Skattedirektoratet. Foto: Altinn.no
Feilen i Altinn er funnet og slettet, melder Skattedirektoratet. Foto: Altinn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere dagers nedetid, er portene til Altinn endelig åpnet igjen. Det betyr at du endelig kan sjekke, endre og levere selvangivelsen på nett igjen. Det melder Brønnøysundregistrene, som har ansvaret for driften av nettportalen.

– Vi er veldig glade for at vi nå har funnet feilen slik at vi kan åpne Altinn igjen. Vi beklager de problemene det har medført for brukerne våre, men vi måtte ivareta sikkerheten. Folk kan nå føle seg trygge på at personopplysninger ikke kommer på avveie, sier fungerende direktør i Brønnøysundregistrene Håkon Olderbakk, i en pressemelding.

Altinn har vært stengt siden den alvorlige sikkerhetsglippen tirsdag ettermiddag. Brønnøysundregistrene og Skattedirektoratet har uttalt at de ikke åpner portalen igjen før de er sikre på at likende feil ikke vil gjenta seg. Derfor er det forhåpentligvis trygt å logge seg inn nå.

– Feilen er funnet og fjernet, og vi føler oss nå trygge på at vi kan åpne for selvangivelsen på Altinn igjen, sier skattedirektør Svein Kristensen, i en pressemelding.

Slik sjekker du

For å sjekke skattetallene dine på nett, kan du for eksempel logge deg inn gjennom Altinn.no.

Etter at du har besøkt denne siden, må du logge deg inn, og det kan gjøres på følgende måter:

1) MinID
Svært mange nordmenn er nå registrert som brukere av MinID. Hvis du er registrert som bruker, trenger du ikke pin-koder, men du må huske passordet ditt, eller opprette et nytt. Så vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke pin-kodene du har fått av Skatteetaten.

2) Buypass ID
Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk id, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. Id-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon. Les mer om dette på www.buypass.no.

3) Commfides e-ID
Commfides e-ID leveres som en sikker USB-pinne med 8G minne. Du logger deg inn ved hjelp av USB-pinnen og en pin-kode. Minnepinnen og passordene sendes i to forsendelser. Dette er en sikker, men ganske kostbar løsning. Du kan bestille minnepinnen på nettsidene til Commfides.

4) Nye pin-koder
Har du ikke tilgang til løsningene over, må du ha pin-kodene fra Skatteetaten klare. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du pin-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på denne adressen hos Skatteetaten, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt, eller kun fødselsdatoen.

Problemer etter bare noen timer

Etter fjorårets Altinn-fadese, da nettsidene kollapset kort tid etter at selvangivelsen ble tilgjengelig, var det nok mange som var skeptiske til om Altinn skulle takle presset i år. Få hadde likevel trodd det skulle gå så galt som det gjorde.

Problemene startet bare noen timer etter at selvangivelsen ble tilgjengelig på nett natt til tirsdag denne uken. Pågangen ble så stor, at flere brukere ble sperret ute fra hele systemet, og dermed ikke fikk sjekket selvangivelsene sine.

Det var riktignok ikke før litt senere på dagen det skulle gå riktig galt.

Utleverte informasjon om mann i 30-årene

Klokken 18.17 skjedde det en alvorlig sikkerhetsglipp i systemene, som gjorde at navnet og fødselsnummeret til en mann i 30-årene ble eksponert til de aller fleste som logget seg inn på Altinn rundt dette klokkeslettet.

Flere lesere tipset DinSide om sikkerhetsglippen.

«Jeg prøvde nettopp å logge meg inn på Altinn for å sjekke skatteoppgjøret. Etter å ha trykt på logg inn knappen, ble jeg da - uten å ha logget inn på noen som helst måte, videresendt og ferdig innlogget til en annen person sine sider », meldte en leser.

Ifølge Altinn kunne ingen se personens dokumenter, og kunne heller ikke utføre noe på vegne av personen.

Eksponeringen av denne personen skjedde mellom klokken 18.17-18.34. Altinn ble da tatt ned. De neste dagene meldte representanter fra Brønnøysundregistrene at de ikke klarte å finne årsaken til sikkerhetsglippen.

Derfor var det ingen som kunne si noe om hvor lang tid det ville ta før systemene kunne åpne igjen.

For at alle skulle få tilstrekkelig tid til å sjekke selvangivelsen før levering, startet Skatteetaten torsdag å sende selvangivelsen i papirform til alle dem som hadde reservert seg mot å få selvangivelsen i posten.

I dag, fredag, kunne Altinn endelig åpne igjen - over tre døgn etter at selvangivelsen skulle vært tilgjengelig på nett.

Lover gjennomgang

Håkon Olderbakk i Brønnøysundregistrene lover en grundig gjennomgang etter årets Altinn-skandale.

– Vi vil naturligvis gjøre en meget grundig gjennomgang av denne hendelsen. Sammen med Veritas sin evaluering og andre evalueringer vil dette være et viktig fundament for å gjøre Altinn bedre og mer robust i framtiden, sier Olderbakk.

Tekniske detaljer om svikten i systemet kan du lese på Altinns nettsider.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!