– Altinn åpner ikke i dag

Du kan glemme å sjekke selvangivelsen i dag.

Det kan ta lang tid før du kan sjekke selvangivelsen på nett. Foto: Altinn
Det kan ta lang tid før du kan sjekke selvangivelsen på nett. Foto: Altinn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste nytt fra Brønnøysundregistrene er at Altinn ikke kommer til å åpne slusene igjen i dag. Tjenesten ble stengt tirsdag ettermiddag, som følge av et svært alvorlig sikkerhetsbrudd.

– Brønnøysundregistrene legger stor vekt på sikkerhet og har nulltoleranse overfor brudd på personvern. Vi åpner derfor ikke løsningen før vi er helt sikre på at løsningen fungerer som den skal, uttaler fungerende direktør i Brønnøysundregistrene, Håkon Olderbakk, i en pressemelding.

I pressemeldingen heter det at det er funnet noen konkrete problemområder å jobbe videre med i Altinn-løsningen. Løsningen skal testes til Brønnøysundregistrene er sikre på at den virker som den skal. Resultatene av dette vil si noe om når de kan åpne løsningen.

Men en ting er i alle fall sikkert: Altinn vil ikke bli åpnet i dag.

Altinn er nettportalen som har ansvaret for å drifte og levere elektroniske skjemaer til offentlige myndigheter, deriblant selvangivelsen. Det er Brønnøysundregistrene som har ansvaret for Altinn.

Oppleves frustrerende

Skattedirektoratet samarbeider med Brønnøysundregistrene om å få orden på problemene med Altinn. Heller ikke der er det noen som kan si noe mer om når folk får sjekket skatten på nettet igjen.

– For Skatteetaten er sikkerhet og personvern det aller viktigste. Vi har stor forståelse for at stengningen oppleves frustrerende for alle dem som trenger tilgang til tjenester i Altinn, men løsningen kan ikke åpne før vi helt trygge på at feilen er funnet og rettet opp, sier fungerende skattedirektør Sven Rune Greni.

Les også: Finner ikke årsaken til Altinn-problemene

Utleverte informasjon om mann i 30-årene

Natt til tirsdag denne uken ble selvangivelsen tilgjengelig gjennom Altinns nettsider. Bortsett fra at flere brukere måtte vente med å få tilgang til skattetallene sine, fungerte Altinn relativt greit. Det vil si helt frem til tirsdag ettermiddag.

Klokken 18.17 skjedde det en alvorlig sikkerhetsglipp i systemene, som gjorde at navnet og fødselsnummeret til en mann i 30-årene ble eksponert til de aller fleste som logget seg inn på Altinn rundt dette klokkeslettet.

Flere lesere tipset DinSide om sikkerhetsglippen.

«Jeg prøvde nettopp å logge meg inn på altinn for å sjekke skatteoppgjøret. Etter å ha trykt på logg inn knappen, ble jeg da - uten å ha logget inn på noen som helst måte, videresendt og ferdig innlogget til en annen person sine sider », meldte en leser.

Ifølge Altinn kunne ingen se personens dokumenter, og kunne heller ikke utføre noe på vegne av personen.

Eksponeringen av denne personen skjedde mellom klokken 18.17-18.34. Altinn.no ble da tatt ned - og er foreløpig fortsatt nede.