Alternativt mot kvinneplager

Sjøgrens syndrom, inkontinens, og pms er typiske kvinneplager som får lite oppmerksomhet. Ny forskning viser imidlertid at det finnes håp - i naturen.

Mange kvinner går i årevis rundt med kroniske muskelsmerter, unormal tretthet og tørre øyne, tørr hud uten å vite at de kan være rammet av Sjøgrens syndrom.

Professor i medisin, Ingemar Joelsson, har i mange år jobbet med kvinnehelse og har fattet en ny interesse for alternativ medisin for å lindre plager som tørre slimhinner og tørr hud..

- Sjøgrens syndrom er en reumatisk sykdom som først og fremst angriper voksne kvinner. Rundt to til tre prosent av befolkningen lider av sykdommen, og i dag behandles mange med østrogen, sier Ingemar Joelsson til Mozon.no

Han sier at risikoen for brystkreft blant pasienter som bruker østrogenmedisin, vekket hans interesse for naturlige midler. Og spesielt virkningen av tinved-busk. Nyere studier viser nemlig at olje fra tindvedbusken kan virke positivt mot tørre slimhinner og atopisk eksem.

Klar bedring
En dobbel blindet, placebo-kontrollert studie som nylig ble gjennomført ved Gynekologisk Senter i Turku i Finland viser positive resultater. Studien som ble lagt frem i Stockholm, omfatter 25 kvinnelige pasienter med Sjøgrens syndrom i alderen 37 til 66 år.

Pasientene ble randomisert til kapsler med Membrasin tinvedoljekapsler eller koskosnøttolje som placebo. Dosen var seks kapsler med tre gram per dag i tre måneder. Deretter fulgte en ny tre måneders periode hvor pasientene fikk kapsler av motsatt type i forhold til første måleperiode.

- Studien viser en klar bedring i slimhinnene til de som fikk tindvedolje. Alle typiske symptomer som kløe, svie, smerte, tretthet, leddsmerter og hudallergi ble forbedret med oljen, sier Dr. Bouru Yang i Aromtech Ttd, som har skrevet doktoravhandling i bruk av tinvedolje på kroniske pasienter.

Tinvedolje fås i dag kjøpt i helsekostbutikker i hele Norge.

 

Mozon.no. 20.06.2006