Alternativt mot allergi

Lei av allergitabletter og kortisolspray? Alternativ behandling kan være løsningen mot pollenplagene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

For de fleste av oss spretter humøret til værs samtidig som bjørka spretter. Men har du pollenallergi, er nok ikke våren like hyggelig. Mange velger å prøve alternative behandlingsmetoder etter år med Zyrtec og nesespray.

Forskerne er ikke enige i om dette er en god måte å kvitte seg med plagene på. Ifølge Kai-Håkon Carlsen ved Voksentoppen Barneklinikken Rikshospitalet er det ikke det. Sammen med en kollega gikk han i 2004 blant annet gjennom 56 forskjellige studier på astma og allergi.

- Det har vært gjort mange forsøk på alternativ behandling av allergi, men man har funnet svært få positive resultater. På pollenallergi har man ikke klart å bekrefte noen effekt av akupunktur. En norsk studie viste at homeopati heller ikke har noen effekt, sier Carlsen.

Tyske forskere mener imidlertid at akupunktur kan gjøre deg mer fruktbar:

Venter boom av pasienter
På Balderklinikken i Oslo kommer imidlertid en rekke pasienter for å få hjelp mot pollenplagene, både ved hjelp av akupunktur og homeopati. Ifølge homeopat MNHL Anne Helene Brudevoll viser flere studier at homeopati har svært bra effekt på allergi.

- Homeopati gjør ikke annet enn å stimulere immunforsvaret vårt, det er kroppen selv som gjør jobben. Ved å gi individuelt tilpassede homeopatiske medisiner, ser vi ofte at allergipasienter blir relativt raskt bra, forteller Brudevoll.

Hun venter en boom av pasienter i tida framover.

- Vi har voldsomt mye å gjøre i allergisesongen. Egentlig er det best å komme i februar, men det er fortsatt hjelp å få for de som ikke har begynt ennå, sier Brudevoll.

Ut på tur? Homeopati kan dempe reisesyken:

Etter en gjennomgang av forskningsrapporter i 1996, kunne WHO også fastslå at akupunktur har vist seg mer effektiv enn tradisjonell allergimedisin mot høysnue.

Ved hjelp av homeopati og akupunktur har Annette Strømsnes kunnet legge bort allergitablettene for første gang på tolv år. Les historien hennes her:

Her er flere alternative behandlingsmuligheter:

Homeopati:
Når du kommer til en homeopat, vil dine individuelle symptomer avgjøre hva slags homeoptiske medisiner du får. En allergiker med kløende øyne og kraftig irritasjon vil få en annen medisin enn en med rennende nese og øyne. Homeopaten går grundig til verks for å kartlegge dine plager under allergisesongen, for å finne den best egnede medisinen som kan lindre eller fjerne dine symptomer.

Det er ingen konflikt mellom å bruke vanlige allergimedisiner fra lege samtidig som du får behandling hos homeopat.

Målet med behandlingen er at allergikere i løpet av noen sesonger skal kunne leve normalt uten allergimedisiner. Den homeopatiske medisinen styrker immunforsvaret slik at kroppen ikke reagerer like sterkt på de allergifremkallende stoffene.

Såkalt desensibilisering er også en homeopatisk behandling. Det går ut på at pasienten tilføres den allergiframkallende pollen i bittesmå doser. Kroppen vil da øke toleransen overfor allergenet. Dette er en behandlingsform som har blitt mer og mer anerkjent de siste årene.

Les også: Øvre luftveisinfeksjoner er en av de største årsakene til at barn behandles av homøopat

Akupunktur:
Behandlingen kan gis som forebyggende behandling utenom sesongen, eller den kan rette seg mot å dempe de aktuelle symptomene i sesongen. Forebyggende går behandlingen ut på å styrke forsvarsenergien i kroppen og dermed forhindre eller redusere pollenplagene. Forebygging kan man gjøre om høsten, etter at sesongen er avsluttet eller 4-6 uker før årets sesong.

Når pollensesongen har startet er hensikten med behandlingen å fjerne eller dempe de akutte plagene. Behandlingen tilrettelegges individuelt mot de plagene som akkurat du har. Akupunktur kan kombineres med vanlige medisiner eller kan brukes alene.

Nålene øker blodsirkulasjonen til neseslimhinnene og slimhinnene i øyet. Pasienten får en svakere reaksjon på pollenpartiklene, og får også mer væske til å rense bort pollenpartiklene han eller hun blir utsatt for. I tillegg reduserer det kløe, rennende nese og trøtthet.

Algerens:
Chlorella-algen utvikler blant annet store mengder av klorofyll, vitaminer og aminosyrer. Det er ikke gjort noen studier på pollenallergi og algerens, men annen forskning viser at algen styrker immunforsvaret. Dermed vil mange oppleve at symptomene fra for eksempel allergi eller andre kroniske sykdommer blir betydelig redusert.

Ved et nedkjørt immunforsvar blir allergisymptomene tydeligere. Derfor er det viktig for allergikere å avgifte kroppen og bygge opp immunforsvaret før pollensesongen. For å få et optimalt resultat må du drikke mye vann, trene rutinemessig og spise sunt samtidig som du tar algetilskudd.

Les mer: Algen som holder kroppen i balanse

Urter:
Det finnes også urter som kan ha en god effekt for pollenallergikere.

Urten Perilla (purpurnesle) har fått en del oppmerksomhet for sin helbredende virkning på enkelte allergiske reaksjoner, uten at det har noen bivirkninger. Urten finnes blant annet i middelet Alleramin. Det påstås å kunne lindre allergiske reaksjoner som snue og plutselig irritasjonseksem forårsaket av blant annet husstøv, pollen og soppsporer.

Ekspertene tror virkningen skyldes en mekanisme som reduserer frigjøringen av allergiframkallende transmitter (overføringsstoffer) fra celler som deltar i kroppens forsvarssystem. For å få full effekt mot pollen, bør middelet tas fra 4-5 uker før pollensesongen starter.

Bukkhornfrø har blitt brukt som naturmedisin i tusenvis av år. Den er kjent for sin slimløsende virkning, og i folkemedisinen har bukkehorn blitt brukt blant annet ved betennelse i øvre luftveier (bihuler), ved hoste og andre luftveisrelaterte problemer.

Timian har flere av de samme egenskapene som bukkhornfrø. Den er av de mest brukte urter ved luftveisplager, hoste irritasjoner og betennelse i nese og bihuler. Timian har også en slimløsende virkning.

Kilder: LifeMagasinet, Sun Chlorella, Markveien Naturmedisinske Senter, Balderklinikken