Alternativ medisin kan hindre graviditet

Kvinner som gjennomfører IVF-behandling, kan slite enda mer med å bli gravide dersom de samtidig tar alternativ behandling.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner bør ikke kombinere IVF-behandling (in vitro fertility) og alternativ behandling, ifølge en ny studie. Den viser at enkelte metoder innen alternativ behandling kan redusere kvinnens sjanse for å bli gravid, melder nyhetsbyrået AP.

Forskere presenterte funnene på et møte i Frankrike tidligere denne uken. De har studert innvirkningen av refleksologi, urtemedisin, homøopati, kinesiologi og akupunktur hos kvinner som fikk behandling mot ufrivillig barnløshet gjennom et år.

En annen studie viser motsatte resultater!

Det var til sammen 20 prosent mindre sannsynlig at disse kvinnene som i tillegg fikk disse behandlingene, ville bli gravide.

Les også: Norges beste på barnløshet

Ikke slik man tror
Av de 800 danskene som fulgte studien, hadde 261 prøvd alternative behandlingsmetoder som refleksologi, urtemedisin, homøopati, kinesiologi og akupunktur.

- Leger har en tendens til å tro at disse behandlingsmetodene er gunstige. Men de er kanskje ikke så fordelaktige som vi tror, sier Dr. Jacky Boivin, ved Cardiff University, som var overrasket over studieresultatene.

Hva med å le deg gravid?

- Vi kan ikke bare anta at disse behandlingsformene ikke tar skade, sier Dr. Andrea Braverman, som ikke har vært direkte involvert i studien.

Fraråder kombinasjon
Annen behandling som mener seg å påvirke kvinnens eggutvikling, kan gjøre at hun responderer annerledes på IVF-behandlingen enn forventet, ifølge Terje Sørdal ansvarlig lege ved Fertilitetsklinikken i Trondheim. Derfor frarådes det, sier han.

- Men når det gjelder annen behandling som har til hensikt å bedre blodsirkulasjonen i bekkenorganene eller bedre sjansen for et befruktet egg å feste seg i livmoren, burde det ikke medføre helserisiko for kvinnen og frarådes derfor ikke, sier han til Mozon.no.

- Imidlertid anbefaler jeg ikke annen tilleggsbehandling så lenge paret er til behandling hos oss, da jeg mener at den medisinske behandlingen i seg selv er tilstrekkelig for behandling av barnløsheten, sier Sørdal.

Lege og homøopat ved Balderklinikken i Oslo, Bernt Rognlien, er også kjent med at IVF-behandling og komplementær medisin kan være en dårlig kombinasjon.

- Med de høye hormondosene som brukes ved IVF skal man ikke se bort ifra at akupunktur og refleksologi, litt avhengig av hvordan det gies, kan forstyrre litt av den hormonelle effekten, sier han, og legger til at han ikke vil gjette på årsaken.

Les også: Vi tror på naturmidler

- Har ingen idé
Ekspertene bak studien kan heller ikke forklare årsaken.

- Vi har ingen idé om hvorfor press på tærne kan være et hinder for å bli gravid, sier Boivin.

Andre eksperter som har kommentert studien spør imidlertid om høna eller egget kom først.

- Det er mer sannsynlig at disse kvinnene, som er mer utsatt for stress og har flere helseproblemer, prøver alternativ behandling. Så komplementær medisin kan være en markør og ikke årsaken til stress og lavere suksessrater, sier Edzard Ernst, professor ved Exeter University.

Rognlien minner til slutt om at andre studier viser at akupunktur og annen komplementær medisin kan øke kvinners sjanse for å få barn betydelig. Det vil si kvinner som ikke gjennomfører IVF-behandling.

Les også: Myter og fakta om å lage barn