Alt var faktisk verre før

Besvimer du av skrekk bare du ser en sprøytespiss? Da bør du ikke lese dette.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi går til legen i dag, tar vi det nesten for gitt at det ikke skal gjøre spesielt vondt. Må det må et mer smertefullt inngrep til, skal vi i alle fall ha bedøvelse – enten det er noen få sting som skal sys, barn som skal fødes eller ved større og mer alvorlige operasjoner.

Men sånn har det ikke bestandig vært.

Her er fem grunner til at vi tipper du er glad du lever i dag og ikke i middelalderen (500-1500). For hvem hadde holdt ut dette?!

Styr unna disse metodene
Skorpiongift mot kreft
Dette kan lindre smerte

Uskolerte opererte

Når vi legger oss på operasjonsbordet i dag, stoler vi på at legen vet hva som må gjøres, og at han har den nødvendige kunnskapen.

Leger i middelalderen hadde imidlertid svært lite peiling på kroppens anatomi, narkose og sterilisering – for å unngå infeksjoner i sår.

I middelalderen var det ofte munker som fungerte som leger, fordi de hadde tilgang til medisinsk litteratur. Men i 1215 sa Paven at munker ikke lenger fikk utføre kirurgi, og instruerte de fattige til å utføre operasjoner. Bøndene, som hadde lite annen erfaring enn å kastrere dyr, måtte nå gjøre alt fra å fjerne vonde tenner til å utføre øyekirurgi ...

Visste du at kirurgi kan fjerne svette?

Bedøvelsen var giftig

I middelalderen brukte man kirurgi kun når det var snakk om liv eller død. En av grunnene til dette var at det ikke fantes noen smertestillende midler som kunne dempe smertene under en operasjon. Og noen av de midlene man brukte, var så giftige at det kunne virkelig gå galt.

Et middel som ble brukt var en kombinasjon av blant annet salatjuice, galle fra et kastrert villsvin, gallbær (planteslekt av gresskarfamilien), opium, juice fra giftkjeksplante og eddik. Dette ble blandet ut med vin og gitt til pasienten.

Denne blandingen var så sterk at den kunne sende pasienten langt inn i drømmeland, slik at operasjonen kunne utføres, men den kunne ha en stå sterk virkning at den kunne få pasienten til å slutte å puste.

Urtemedisinene som funker

Strykejern mot hemoroider

Mye av behandlingen mot hemoroider besto i å be til de høyere makter om å fjerne dem. Men det var en irsk munk som ble den virkelige helgenen for de som led av utvidede blodårer i eller nær endetarmsåpningen.

Han fikk nemlig hemoroider selv etter å ha drevet med mye hagearbeid. En dag satte han seg på en stein som hadde en mirakuløs effekt. Hemoroidene ble borte.

Men det var langt verre for de som hadde alvorlige tilfeller med hemoroider. For da brukte man et slags strykejern for å behandle problemet. Vi trenger vel ikke si noe mer! Andre brukte fingerneglene sine og dro dem ut.

Dette tør du ikke spørre legen om

Sjokkbølger mot nyrestein

I dag kan 80-85 prosent av pasienter med nyrestein behandles med sjokkbølger, hvis de ikke er små nok til å forsvinne av seg selv. Når lydbølgene under sjokkbølgebehandling treffer en nyrestein, vil energien som overføres til steinen medføre at den knuses. Slik var det ikke akkurat i middelalderen.

Hvis nyresteinen var kommet ned i blæren, skulle behandlingen foregå slik: En sterk person skulle sitte på en benk med føttene på en stol og med pasienten på fanget. Beina til pasienten ble lagt over skuldrene til den andre personen, og bundet fast. Så førte en annen hjelper to fingre inn i anus på pasienten. Hvis steinen ble funnet ble pasienten bedt om å faste i to dager, og på den tredje dagen ville steinen bli lokalisert igjen og hjelperen ville føre et instrument inn i anus som fjernet steinen.

Like vondt som å føde

Siste bønn før fødselen

Å føde barn i middelalderen var så risikofylt at kirken alltid forberedte gravide kvinner på at de kunne dø, og ba dem tilstå alle sine synder før fødselen. Kvinnene måtte også gjøre klart sitt likklede.

Hvis fødsler tok lang tid på grunn av at fosteret lå i en ugunstig stilling, ville fødselsmedhjelperne prøve å snu fosteret selv, eller riste sengen kraftig for å endre stillingen til fosteret i magen til den gravide kvinnen. Et dødt foster som ikke kom seg ut ble fjernet av et skarpt instrument som presset det ut.

Kilde: Oddee.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer