Alt om p-piller

Hvordan virker p-pillene og er de helt trygge å bruke? Vi forklarer alt om pillene som har hjulpet kvinner i over 30 år.

Publisert
Sist oppdatert

P-piller inneholder to forskjellige hormoner: Østrogen og gestagen som ligner de hormonene som dannes i eggstokkene. På grunn av produktutvikling har hormonmengden i pillene stadig blitt mindre.

Bivirkningene er dermed blitt færre og mindre alvorlige uten at p-pillenes effektive beskyttelse mot graviditet er redusert. De forskjellige p-pillene er satt sammen på tre forskjellige måter:

Monofasiske piller:
Alle tablettene inneholder samme mengde hormoner.

To-fasepiller:
I løpet av en måned tas to forskjellige slags tabletter med forskjellig mengde hormoner.

Tre-fasepiller:
I løpet av en måned tas tre forskjellige tabletter som inneholder forskjellige mengder av de to hormonene. Alle pillene tas i en bestemt rekkefølge og finnes i brett med 21 eller 28 tabletter. Anvendes 28-pakningen tas en pille hver dag uten opphold. Brukes 21-pakningen tas hormoner i 3 uker og deretter opphold i maximum 7 dager.

Piller uten østrogen
Tradisjonelle p-piller som inneholder østrogen og gestagen har dessverre også endel uønskede bivirkninger for mange kvinner. Utviklingen av østrogenfrie p-piller kan derfor gi store fordeler for mange kvinner som ikke ønsker å bruke de tradisjonelle pillene.

De østrogenfrie p-pillene hemmer effektivt eggløsning og har dermed samme sikkerhet som vanlige p-piller og med den samme margin for glemming av pillene. Den kan brukes av alle som vurderer en hormonell prevensjonsmetode, også de som ammer.

Det forskes intenst for å utvikle en p-pille for menn, men foreløpig vil det gå noen år før en slik p-pille kommer i salg.

Det forskes intenst for å utvikle en p-pille for menn, men foreløpig vil det gå noen år før en slik p-pille kommer i salg.

LES OGSÅ SAKEN: NÆRMERE P-PILLE FOR MENN

Hvordan virker p-pillene?
P-piller hindrer eggløsning og påvirker livmorslimhinnen slik at det blir vanskelig for et befruktet egg å feste seg. Dessuten blir slimet i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Hva kan redusere sikkerheten?
Det er viktig at pillene tas hver dag. Hvis en pille glemmes mer enn 36 timer etter siste tablett eller ved oppkast/diaré, kan sikkerheten reduseres.ved oppkast/diaré, kan sikkerheten reduseres. Pillene skal da fortsatt tas hver dag, men i tillegg bør man bruke ekstra prevensjon (f.eks kondom) de neste 14 dagene. Visse legemidler (antibiotika og medisiner mot epilepsi) kan redusere virkningen av p-pillene. Spør din lege hvis du er usikker.

Hvem kan ikke bruke p-piller?
P-piller frarådes til kvinner som har hatt blodpropp, brystkreft, hjerteinfarkt, annen hjertesykdom eller alvorlig leversykdom. Kvinner over 35 år som røyker skal ikke bruke p-pillen.

Fordeler:
P-pillene er et av våre sikreste prevensjonsmidler. De gir regelmessige blødninger, forstyrrer ikke samleiet og er enkle å bruke. Kvinner som bruker p-piller har mindre enn halvparten så stor risiko for å få svangerskap utenfor livmoren, kreft i eggstokkene eller livmoren, samt godartede svulster i brystene.

I tillegg har p-pillene ofte en gunstig effekt på kviser, på sjenerende hårvekst og på muskelknuter i livmoren. Menstruasjonsblødningene blir ofte kortere og mindre, uregelmessige blødninger reduseres og menstruasjonssmertene minsker. Risikoen for egglederbetennelse og sterilitet kan også reduseres.

Ulemper:
I de første månedene kan enkelte kvinner få lette bivirkninger som kvalme, hodepine, ømhet i brystene, uregelmessig blødning eller dårlig humør. Dette gir seg snart. Lysten på samleie kan avta, men det er forbigående. En sjelden gang kan p-pillebrukere få en liten stigning i blodtrykket. Noen kan få forbigående problemer med kontaktlinsene,som skyldes redusert utskillelse av tårevæske.

Ved sjenerende bivirkninger utover 3 måneder bør et annet p-pillemerke eller annen prevensjon forsøkes. P-pillene beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Ved ukjent partner bør kondom derfor brukes i tillegg. Sæddrepende salve kan også redusere risikoen for å bli smittet.

Blodpropp:
De pillene som kom på markedet for 30 år siden hadde et meget høyt hormoninnhold og ble forbundet med økt risiko for blodpropp. Dagens lavdose p-piller gir liten risikoøkning hos friske kvinner. Faren for å få blodpropp i et normalt svangerskap er mye større.

Kreft:
P-piller beskytter mot kreft i eggstokker og livmorhule.Betydning for utvikling av livmorhalskreft er omdiskutert. Tidlig seksuell erfaring, røyking, mange samleiepartnere og enkelte virusinfeksjoner er viktigere risikofaktorer enn p-pillene. Det er fortsatt usikkert om langtidsbruk (over 10 år) kan øke risikoen for brystkreft.

Røyking:
Å røyke innebærer økt helserisiko. Kvinner over 35 år som røyker mye får ofte alvorlig hjertekarsykdom og lungesykdom. Kombinasjonen av røyk og p-piller hos kvinner over 35 år er uheldig. Dersom kvinnen ikke røyker kan hun fortsette med p-pillen fram til overgangsalderen.

Sikkerhet:
P-pillene er et av de mest effektive prevensjonsmidler, men p-pillenes hormoninnhold er forskjellig. Brukt riktig, er den nesten 100% sikker.

VIL DU VITE MER? LES OGSÅ SAKEN: SANT OG USANT OM P-PILLENE

 

Mozon.no, 07.03.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer