Alt om fredag 13.

I dag må du passe deg for alt fra dødsmygg til fallende flygel. Fredag den 13. er selve dagen for uflaks og ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag den 13. regnes over hele verden som en spesielt uheldig dag.

Og for noen mennesker er frykten for uflaks så stor at det er like greit å bli i sengen hele dagen.

Angst for uflaks
Noen mennesker er nemlig så redde for fredag den 13. at de ikke kan fungere som vanlig på denne dagen. Legene kaller denne tilstanden for paraskevidekatriaphobia, som er nært beslektet med diagnosen triskaidekaphobia - angst for tallet 13.

Denne angsten kan vi blant annet se uttrykk for på restauranter og hoteller. Mange vil unngå å sitte ved et bord med 13 gjester, og noen hoteller har tatt konsekvensene av angsten for tallet og fjernet hele etasjen. Det vil si, etasjen er fortsatt der, men den har fått tallet 14 i stedet.

Vitenskapelig uflaks
Hva som skiller uhell fra hell er en komplisert vitenskap. Men den amerikanske professoren John Adams har i alle fall forsøkt å forklare hva som gjør at noen mennesker ser ut til å være forfulgt av uhell.

- Etter et uhell ser vi ofte at man hoderystende forklarer at den uheldige ikke forsto risikoen i det han gjorde. Men en annen forklaring kan være at han forsto risikoen, utførte handlingen - og hadde uflaks.

- Vi har alle en risiko for å få uheldige konsekvenser av det vi gjør. Noen mennesker tar større sjanser enn andre, og noen er flinkere til å vurdere risikoen for at noe kan gå galt, og konsekvensene av det. Men uflaks kan ramme oss alle, mener Adams.

Lang tradisjon
Akkurat hvor og når tradisjonen med fredag den 13. startet, er uklart. Noen mener at tradisjonen kan spores tilbake til bibelhistorien og at blant annet korsfestelsen av Jesus skjedde på denne dagen.

Få arbeidsgivere vil vise noen forståelse for ansatte som nekter å jobbe på fredag den 13. Men for mange av våre forfedre har denne dagen vært så skummel at det ikke var stort som kunne utrettes uten at det førte til ulykke.

Å sjøsette en båt eller føde et barn på fredag den 13. kan ikke ende med noe annet enn en katastrofe. Det regnes heller ikke om spesielt heldig å inngå ekteskap, begynne i en ny jobb eller flytte på denne dagen.

Den eneste unnskyldningen for en slik uvettig oppørsel måtte da være om dagen er selve langfredag i påskefeiringen. Den hellige dagen har nemlig evnen til å overgå uflaksen som følger med fredag den 13.

Les mer her: Slik overlever du ulykkes-fredagen:

 

Mozon.no, 13.10.2006