Alt du trenger å vite om reiseforsikring

Reiseforsikringen er en regning du bør betale med glede, ellers blir det for dyrt. Men hvilken type skal du velge?

Kjeltringer finnes overalt, men er du forsikret? Foto: Per Ervland
Kjeltringer finnes overalt, men er du forsikret? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joda, det går som regel bra. Den dagen uhellet er ute, blir det imidlertid både dyrt og surt å tenke over at du kunne vært sikret dersom du bare hadde tatt en telefon eller sendt en e-post på forhånd.

Stikkordet er selvsagt reiseforsikring, som normalt dekker sykdom på feriestedet, hjemreise, avbestillingsgebyrer og tyverier.

De tre alternativene, og vår favoritt


 • Reiseforsikring via kredittkortet. De fleste kredittkort har i dag reiseforsikring inkludert i årsprisen, men her gjelder det å ha tungen rett i munnen:

  Betingelsen er nemlig at du betaler hele, eller over 50 prosent av reisens transport - eller overnattingskostnader, med det aktuelle kredittkortet.

  Betaler du hele sydenturen med kredittkortet ditt er du altså i mål, men hvis du er på Norges-ferie med bilen din, kan du fort ligge dårlig an. Ved en eventuell skade på reisen presiserer nemlig Forbrukerrådet at det er du som kunde, som har bevisbyrden for at hele, eller hoveddelen av reisen faktisk er betalt med kredittkortet.

  En ting er at det kan være tungvint, men har du ved en forglemmelse betalt fergeturen eller et av hotelloppholdene med debetkortet i stedet for kredittkortet, kan du også fort havne utenfor kravet om beløpsdekning.

  Følgende reiser faller også utenom kredittkortforsikringen:

  • Daglige reiser som er betalt kontant
  • Reiser med egen bil uten overnatting
  • Reiser som du betaler fortløpende
  • Feriereiser til egen hytte.
 • Reiseforsikring på enkeltturer. Bestiller du en sydentur fra en av de norske reiseoperatørene, får du stort sett alltid spørsmål om du vil tegne en reiseforsikring som gjelder for den aktuelle turen.

  Dette er selvsagt langt bedre enn å ikke ha noen reiseforsikring overhodet, men prismessig kan du regne med at prisen for et par ligger på rundt 415 kroner for en ukes sydentur (priseksempel Star Tour). Det høres kanskje billig ut, men gjelder da også kun for en uke.

 • Helårs reiseforsikring. Vårt råd er derfor at det lønner seg med en helårs reiseforsikring.

  • For det første er den langt enklere å forholde seg til: For å ha reiseforsikring via kredittkortet må du planlegge nøye, og velger du en enkeltforsikring må du huske å bestille den hver gang du skal på tur.
  • For det andre er den heller ikke spesielt dyrere enn å tegne en enkeltforsikring.

   En helårs reiseforsikring for et par har en årspris på 1.610 kroner (priseksempel Europeiske - hele verden). Betaler du og samboeren din en drøy tusenlapp mer enn for enkeltforsikringen, får du en langt forsikring som varer i 51 uker ekstra.

   Sjekk prisen på helårs reiseforsikring her!

  • Det viktigste punktet er nok likevel at den gir deg bedre dekning. En helårs reiseforsikring vil normalt dekke alle dine reiser, også til og fra jobben eller på en hyttetur med ungene i skogen. Det er det ingen av de andre alternativene som gjør.
 • Tapt bagasje og sykehusutgifter i EU/EØS-land

  I følge Forbrukerrådet er det visse ting du automatisk er forsikret mot, gjennom lover og internasjonale avtaler:

  • Montrealkonvensjonen gjelder for flyreiser i hele verden, og gir rett til erstatning ved tapt eller forsinket bagasje. Også her lønner det seg imidlertid å ha en reiseforsikring i bunn: Montrealkonvensjonen erstatter nemlig kun tapt bagasje etter litermål, i tillegg til nødvendighetsartikler som toalettsaker. Dyre gjenstander som kamera faller altså utenom.
  • I EØS og EU-området trenger i utgangspunktet ikke nordmenn forsikring mot sykehusutgifter. Du har imidlertid kun krav på den hjelpen som vertslandet tilbyr egne borgere, og ikke bare kan standarden variere mellom de ulike landene, også egenandelene kan være langt høyere enn vi er vant til i Norge.

   Du må også ha med deg det Europeiske helsekortet som bevis på at du er medlem i den norske Folketrygden.

   Les mer om den falske tryggheten i det Europeiske helsekortet her

   Kilde: DinSides arkiv og Forbrukerportalen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer