Barns arverett

Alt du må vite: Dette arver mine, dine og våre barn

Og dette blir igjen til deg som gjenlevende ektefelle eller samboer.

MODERNE FAMILIE: Flere skiller seg og skifter partner i dag sammenlignet med tidligere. Derfor består gjerne familien av både barn foreldrene har fra tidligere forhold og sammen, men hva skjer hvis partneren din dør med tanke på arvefordelingen? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MODERNE FAMILIE: Flere skiller seg og skifter partner i dag sammenlignet med tidligere. Derfor består gjerne familien av både barn foreldrene har fra tidligere forhold og sammen, men hva skjer hvis partneren din dør med tanke på arvefordelingen? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fram til 2004 steg antall skilsmisser i landet, mens etter det har de sunket, viser tall fra SSB. Dette kan, imidlertid, forklares med at færre velger å gifte seg.

Finner du deg en ny partner, har dere gjerne barn fra tidligere forhold, i tillegg til at dere kanskje får barn sammen etter hvert.

Hva skjer med arverekkefølgen og -oppgjøret, da, sett at én av dere dør?

Gift med barn

Dersom du er gift og ektefellen din dør, har du lovmessig krav på minst fire ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Men så kommer barna inn i bildet. Hvordan blir rekkefølgen hvis dere har ett barn sammen og den døde ektefellen har ett barn fra før, også kalt særkullsbarn?

- Som gjenlevende ektefelle får du en firedel av verdiene etter avdøde, mens deres felles barn og særkullsbarn arver resten med like deler hver, sier Andreas Poulsson, advokat i Codex.

Her er det, derimot, kun snakk om avdødes særkullsbarn. Barnet du har fra et tidligere forhold vil ikke arve noe før du går bort, men også da må særkullsbarnet dele med fellesbarnet.

Barna redder samboernes arv

På den andre siden er det snakk om et annet scenario hvis du og avdøde ikke er gift.

Trude Stormoen, advokat i Langseth.
Trude Stormoen, advokat i Langseth. Vis mer

Ifølge advokat Trude Stormoen i Langseth, er det mange misforståelser om samboeres arverett. Arvelova ble imidlertid endret i 2009, for å sikre at visse samboere ikke står ribbet igjen etter den enes bortgang.

I dette tilfellet er det felles barn som gir samboere lovmessig vern. Har eller venter dere barn sammen når den ene i paret dør, får du inntil fire ganger grunnbeløpet i folketrygden, mens barna får resten.

Felles barn og avdødes særkullsbarn deler resten likt.

Samboere med felles barn har også rett til å sitte i uskiftet bo, altså overta verdiene etter den døde og utsette arveoppgjøret, men bare til en viss grad.

- Gjenlevende samboer kan overta felles bolig, innbo, bil og fritidseiendom som dere har brukt sammen, sier Stormoen.

Skal dere sitte i uskifte med mer enn det loven gir rett på, må det bestemmes i testamentet.

Særkullsbarn trumfer samboer

De samboerparene som kommer uheldig ut etter lovbestemmelsene, er de hvor det kun er snakk om særkullsbarn.

I dette tilfellet arver særkullsbarnet alt, med mindre du og samboeren din har ordnet et testament som sier noe annet.

- Uavhengig av felles eller egne barn, kan samboere gi hverandre fire ganger folketrygdens grunnbeløp, men da må de har bodd sammen i minst fem år og skrevet dette i et testament, sier advokat Stormoen i Langseth.

Poulsson i Codex advokatfirma mener at det er særlig to grupper som bør tenke på testament: Samboere og ektefeller med særkullsbarn.

- Jo større verdier dere etterlater, desto større mulighet har dere for å disponere et testament, sier advokaten.

Det er lurt å ordne dette for tidlig enn for sent, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer