Alt dette får du gratis!

Verdier for tusenvis av kroner gis bort hver eneste dag.

<b>GIS BORT:</B> Du kan få alpinski, garasje, sofa og mye annet rart gratis på nettet. Foto: Finn.no
GIS BORT: Du kan få alpinski, garasje, sofa og mye annet rart gratis på nettet. Foto: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyst på sykkel? Garderobeskap? Salong? Eller et helt hus? Da trenger du ikke åpne lommeboken, for du finner alt gratis på nettet.

Hver dag gis det bort hundrevis av produkter, gamle og nye, stygge og pene, verdifulle og verdiløse, på nettsider som Finn.no og Facebook.

Ikke bare småting

Et rask blikk på for eksempel Finn.nos gratisside viser at det er mye skrap som folk prøver å kvitte seg med. Men skiller du klinten fra hveten ser du at det slettes ikke er mangel på godbiter som folk prøver å bli kvitt.

Relativt dyre sykler, garderobeskap og tv-er blir gitt bort nesten hver dag. Ja, til og med hele hus blir gitt bort på Finn.

Men det er i kategorien dyr og utstyr du finner flest annonser. Prøv for eksempel å telle hvor mange kattunger som gis bort på Finn!

Presseansvarlig Lene Kallum i Finn.no Foto: Caroline Roka
Presseansvarlig Lene Kallum i Finn.no Foto: Caroline Roka Vis mer


Den nest mest populære kategorien er møbler, etterfulgt av hus, hytte og hage. Og her skal det være mulig å finne mange godbiter.

- Det er veldig mye forskjellig man kan finne. Eksempler på produkter som ofte koster mye å kjøpe nytt er piano, kjøkkeninnredning, snowboard, kjøleskap, tørketrommel, dekk og vedovn, sier presseansvarlig Lene Kallum i Finn.no.

Alle de produktene som Kallum nevner finnes på Finn.nos gratistorg akkurat nå. Førstemann eller -dame til mølla!

Skal du gjøre et kupp, bør du følge ekstra godt med når de fleste annonsene legges ut. Og ifølge Finn.no er det på kvelden og søndag og mandag spesielt som er tidspunktene flest annonser publiseres.

Henting er haken

Hittil i år er det publisert over 76.000 gratisannonser på Finn.no, noe som tilsvarer rundt 346 annonser hver eneste dag. Med andre ord er folk svært glade i å bli kvitt ting de ikke trenger lenger.

- Det er en enkel måte å rydde på, siden folk kommer hjem til deg og henter tingene, sier Kallum til DinSide.


Det er nettopp det at mottakeren må hente produktene som er den store grunnen til at folk gir bort ting gratis på nettet. De vil rett og slett kvitte seg med alt som er overflødig.

- I en travel hverdag sparer dette folk for tid. De slipper å kjøre til søppeldynga og fylle opp garasjen, loft og kjeller med gamle ting, og kan samtidig føle at de har gjort en god gjerning. I stedet for å kaste saker man har liggende, skjønner stadig flere at det de ikke bruker lenger har verdi for andre, sier Kallum til DinSide.

Bytter på Facebook

Finn.no er selvfølgelig ikke eneste aktør på markedet. Nettsamfunnet Facebook har også blitt en populær markedsplass for folk som ønsker å gi bort, ta imot, eller bytte varer.

De store norske byene har egne bytte-grupper på Facebook, der man kan etterspørre varer eller gi bort til andre i nærmiljøet.

«Kortreist gjenbruk - i Oslo og omegn - til glede for miljøet og lommeboka», er mantraet til gruppen «Oslo: gis bort, byttes, ønskes» som i skrivende stund har nær 19.000 medlemmer.


Andre store norske byer, som for eksempel Bergen og Trondheim, har tilsvarende grupper.

Gratis vareprøver

Leter du litt rundt på nettet vil du oppdage at det finnes en rekke sider viet produkter som du kan få gratis. Gjerrigknark.com er en gammel traver av en nettside, som har tipset om gratisprodukter i en årrekke.

Sider som Gjerrigknark og Alt-er-gratis.com med flere tipser stort sett om ulike vareprøver som du kan få teste gratis. Det er vel og bra, og kanskje verdt en test. Men husk at selv om varen ikke nødvendigvis koster deg noe i kroner og øre, så må du som regel oppgi detaljer som adresse og telefonnummer for å få tilgang til varene.

Som DinSide har påpekt mange ganger, kan det være risikabelt å gi ut slik informasjon uten videre. Mange av dem har vist seg å bruke informasjonen de er gitt til å sende uønsket reklame og søppelmeldinger. Så tenkt deg godt om og velg aktør med omhu.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!