Kort tid etter at vi gikk inn på Chatroulette Norge dukket disse bildene opp. Usensurert, selvsagt. Foto: Chatroulette.no (bildet er sensurert)
Kort tid etter at vi gikk inn på Chatroulette Norge dukket disse bildene opp. Usensurert, selvsagt. Foto: Chatroulette.no (bildet er sensurert)Vis mer

- Alltid noen som blotter seg

Den populære chattenettsiden Chatroulette vekker oppsikt.

Chatroulette er en relativt ny chattetjeneste, som på kort tid har rukket å ta nettet med storm. Konseptet er enkelt: Du får opp et bilde av en tilfeldig person som du har mulighet til å se, høre eller tekste med. Vil du ikke snakke med med personen, trykker du på neste-knappen og får opp en tilfeldig annen person.

Hvem som skjuler seg bak neste webkamera, har du ingen kontroll over. Kanskje det er en søt og uskyldig 17-årig jente som kjeder seg på skolen - eller - kanskje det er en naken mann som onanerer på sengen sin.

For det er ingen kontroll med hvem som bruker denne nettjenesten. Det kreves ingen innlogging for å være med, og det tar ikke mer enn få sekunder og et tastetrykk før ditt eget webkamera er tilkoblet.

I løpet av de første minuttene DinSide testet ut tjenesten, fikk vi se bilder av både nakne menn og kvinner, bryster og erigerte peniser, samt forespørsler om å ta av klærne.

Skjer hele tiden

Flere ungdommer som er aktive brukere av tjenesten bekrefter at det er helt normalt å se folk som blotter seg på chatten.

- Ja, det er alltid noen som blotter seg! Det er ikke det Chatroulette er til?, sier en 16 år gammel jente til DinSide. Hun er en aktiv bruker av Chatroulette, men siden hun ikke er gammel nok til å benytte seg av tjenesten, velger DinSide å holde henne anonym.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et debattinnlegg på Aftenposten.no forteller to 14 år gamle jenter omtrent samme historie.

- Jeg og en venninne av meg var med på Chatroulette og snakket med fremmede. Mens vi byttet partnere, fikk vi stadig opp bilder av folk som viste sine private deler. Hvis du var dekket til, ville folk be deg ta av klærne , skriver de to jentene. Les hele innlegget her.

Organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, har mottatt flere klager fra personer som har opplevd det de kaller for "ubehagelige synsinntrykk" gjennom nettjenesten.

- Reaksjonene vi har fått dreier seg om opplevelser med chatten der de særlig møter menn som blotter seg, eller som oppfordrer jenter til å gjøre det, forklarer daglig leder Øystein Samnøen i Barnevakten.

Legg merke til reglene for å delta på Chatroulette (bildet er sensurert)
En utenlandsk utgave av Chatroulette
En utenlandsk versjon av Chatroulette. Foto: Tom Purves/Chatroulette


- Et stort problem

DinSide har vært i kontakt med de ansvarlige for den norske versjonen av Chatroulette. Representantene har svart på våre henvendelser, men nekter å oppgi navnene sine. Ifølge dem er det et ganske stort problem at folk misbruker tjenesten.

- Dette er vi veldig opptatt av og ser på det som et stort problem. Disse menneskene har ikke noe på denne tjenesten å gjøre. Vi gjør det vi kan, slik tjenesten foreligger i dag, med å få fjernet disse brukerne. Vi ser at det fungerer greit, men ikke optimalt. Disse brukerne blir fort fjernet fra tjenesten og utestengt over en periode eller evig, skriver representantene i en e-post til DinSide.

En løsning kunne kanskje vært å kreve registrering av brukere før en får tilgang til tjenesten. Men dette er ikke en løsning Chatroulette i Norge foreløpig ønsker å innføre.

- Ja, vi har vurdert registrering, men har foreløpig konsentrert utvikling til andre områder. Stadig oppfordrer vi brukere til å hjelpe oss til å rapportere, om de møter tydelig mindreårige på tjenesten.

Ikke bare pung og pupp

Representantene fra Chatroulette Norge presiserer at tjenesten ikke skal brukes av personer under den gitte aldersgrensen, og at pornografi eller annet upassende innhold ikke skal være en del av tjenesten.

STEM

Bruker du Chatroulette? (Avsluttet)
Nei, og kommer ikke til å gjøre det heller(48%) 1095
Nei, men jeg har lyst til å teste(19%) 424
Ja, en gang i blant(17%) 385
Har testet, men skal aldri gjøre det igjen!(12%) 270
Ja, ofte!(4%) 97
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De mener tjenesten også brukes til positive formål. Det finnes mange personer som har gitt uttrykk for kreativiteten sin ved hjelp av denne nettjenesten.

Eksempelvis er det folk som har holdt konserter med Chatroulettes brukere som publikum.

En video på YouTube viser hvordan en artist brukte Chatroulette på konserten sin, for å skape noen helt hysterisk morsomme øyeblikk for publikum. Se videoen her.

Dessuten er det mange som bruker tjenesten til andre positive formål.

- Man har her muligheten til å møte folk de aldri ville ha truffet, i vårt langstrakte land. I tillegg ser vi at venner og perifere venner klarer å opprette ny kontakt her – noe vi synes er hyggelig, forklarer representantene i Chatroulette Norge.

AKTUELT: Legger du bilder av andre ut på nettet? Da bør du vite dette!

Russisk student (17) står bak

Chatroulette bygger på et konsept som ifølge The New York Times ble startet opp av den 17 år gamle Andrey Ternovskiy fra Russland. I et intervju med avisen forteller Ternovskiy at konseptet ble laget for moro skyld sammen med noen kompiser.

- Jeg har alltid likt å snakke med venner på Skype med hjelp av webkamera og mikrofon. Etter hvert ble vi lei av å bare snakke med hverandre, så jeg bestemte meg for å lage en liten nettside for meg og vennene mine, der vi kunne koble oss opp mot tilfeldig utvalgte mennesker, sier Ternovskiy til The New York Times.

Han sier videre at det er godt at mange bruker nettjenesten på forskjellige måter, som til underholdning eller til flørting, men er klar over at det er mange som misbruker tjenesten.

- Jeg synes det er kult at et så enkelt konsept kan være til nytte for så mange mennesker. Selv om det er mange som bruker tjenesten på en ikke så bra måte - det er jeg veldig imot, sier Ternovskiy.

- Alltid noen som blotter seg


Hvilke erfaringer har du med Chatroulette? Tips DinSides økonomiredaksjon på okonomi@dinside.no