Allergisk mot solen

Mens de fleste av oss lengter oss gale etter sol og varme er det ikke alle som er like begeistret for solen. Soleksem rammer opptil en av syv nordmenn.

Mange skandinaver har en lys hudtype som ikke er så vant til å være i solen. Og når sommeren endelig kommer kan store doser av sol føre til både forbrenninger og skader på huden.

Men noen er også så ømfintlige for solstrålene at selv små mengder sol er nok til å gi en allergisk reaksjon. Problemet kalles soleksem eller solallergi og rammer mellom 10 og 15 prosent av befolkningen her nord.

Allergisk reaksjon
Soleksem er en allergisk reaksjon i huden. Denne reaksjonen utløses når ultrafiolette stråler treffer huden. Oftest er det de langbølgede ultrafiolette strålene (UVA) som gir soleksem, men også de kortbølgede strålene (UVB) kan gi samme reaksjon. Energien fra de ultrafiolette strålene avgis i huden og påvirker cellene.

I de fleste tilfeller fører allergien til rød hud, hevelse og kløe i huden på de utsatte områdene noen timer etter at du har vært i solen. Problemene forsvinner som regel i løpet av et par dager. I noen tilfelle kan man utvikle et aknelignende utslett som varer i flere dager.

Skygge er best
Om du allerede har fått soleksem er det beste rådet å bruke en kortisonkrem på utslettene og holde seg vekk fra solen i noen dager. Og husk at det er fullt mulig å bli svidd av solen selv om du sitter under en parasoll i strandkanten.

Den beste måten å forebyge soleksem på er å bruke en god solkrem med høy faktor og kle seg i lette klær som dekker så mye som mulig. Solhatt og lange lyse sommerplagg bør være en del av garderoben om du sliter med solallergi.

Du bør også være klar over at noen medisiner og solkrem i seg selv kan være allergifremkallende for noen med sensitiv hud. Om du mistenker at det er andre ting enn selve solen som fremkaller problemene, bør du teste dette ved å bruke produktene noen dager samtidig som du holder deg unna solen.

Fordriver sol med sol
Soleksem kan oppstå i alle aldre og til alle årets tider, men problemet er nok størst tidlig på sommeren når huden ikke er vant til solen. For mange kan gjentatt eksponering til solen gjøre huden litt mere vant til solstrålene og problemene mindre.

Det er også mulig å forebygge allergien ved å bruke ultrafiolett stråling på huden før du skal utsettes for solen. En vanlig malariamedisin med klorokin er også kjent for å kunne hjelpe huden med å takle problemer som soleksem.

Dersom det er aktuelt å bruke noen slike eller andre medikamenter for å redusere plagene bør du ta opp dette med legen din først slik at dere kan vurdere eventuelle bivirkninger.

 

Mozon.no, 16.07.2004