Allergibombe på vei

Den uvanlig lange og kalde vinteren fører til en kraftig allergisesong.

De fleste jubler over at den lange vinteren er forbi og at vårtegnene endelig har begynt å tre frem. Pollenallergikere går derimot en slitsom tid i møte.

Etter at den uvanlig kalde vinteren forsvinner, kommer våren med et pang. Og med våren følger pollen. For cirka 900.000 nordmenn betyr det kløende nese, øyne og hals, hodepine, slapphet og lignende.

Start medisinering nå
Ifølge allergieksperter lønner det seg å begynne med allergimedisiner allerede nå. De fleste medisiner virker forebyggende, og det er derfor viktig å ha begynt med medisinen før du merker symptomene.

- Det som viser at det blir en slitsom sesong, er at det har drøyet så lenge før våren har kommet i gang. Når alt kommer på en gang, blir det som om det eksploderer, sier allergiekspert Peter Odebäck til Aftonbladet.

Hittil er det kun meldt om beskjedne mengder med pollen. I Sør-Norge kommer som regel bjørkepollen i april/mai, mens det kommer en måneds tid senere i Nord-Norge.

Husk at når pollenallergien kommer, reagerer mange på ulike matvarer også.

Vaksinasjon
Dersom du er svært plaget av pollenallergi, kan vaksinasjon være løsningen. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er allergivaksinering et alternativ for personer med langvarig og alvorlig allergi hvor medikamenter ikke hjelper.

Vaksinasjonen foregår ved at det innsprøytes små doser med ekstrakter av allergenet du reagerer på. Dosene økes gradvis, og behandlingen varer i minst tre år. Det er spesialister som utfører vaksinasjonen.

Siden 1999 har omtrent 1400 pasienter fått allergivaksinasjon i Norge. Dette er færre enn i Sverige og Danmark.

Her er noen tips til pollenallergikere.

 

Mozon, 19.4.2006