Allergi på kryss og tvers

Våren er allergitid. Røde øyne, rennende nese og slapphet rammer flere hundre tusen nordmenn hver vår.

Allergiene utløses av reaksjoner i kroppens immunforsvar som tror at noen bestemte proteiner skal bekjempes med en reaksjon.

De små partiklene som utløser allergien kalles allergener og finnes mange steder, som for eksempel i pollen, dyrehår eller matvarer.

Like proteiner
Et problem med allergier er at kroppen ikke alltid er like flink til å skille mellom tilsynelatende like proteiner. Så om du er allergisk mot gresspollen, kan kroppen i den verste perioden også få allergiske reaksjoner på matvarer som appelsiner eller erter.

En pollenallergiker reagerer på disse matvarene fordi de inneholder stoffer som ligner på de allergifremkallende stoffene, allergenene, som blant annet finnes i pollen. Og det er dette som kalles kryssallergi.

Lokale symptomer fra munn og svelg, med kløe og hevelse i slimhinnene er vanligst ved allergiske reaksjoner på frukt og grønnsaker. Men tetthet i nese, hud utslett, astma og allergiske symptomer som sprer seg til andre organer forekommer også.

- I verste fall kan det oppstå allergisk sjokk. Det er vanligst ved allergi mot hasselnøtter, valnøtter, mandler og peanøtter, forklarer lege Bernt Rognlien.

Viktigst i sesongen
Det er viktig at pollenallergikere unngår å spise disse matvarene i pollensesongen, det vil redusere symptomene ved pollenallergi. Spiser pollenallergikere matvarer de reagerer på samtidig som de eksponeres for pollen, øker plagene kraftig.

De fleste tåler ikke rå grønnsaker eller frukter, men vil tåle å spise epler eller gulrot hvis disse er kokte, eller lett varmebehandlet i mikrobølge ovn. Et eple som er skrellet tåles også bedre enn et eple med skallet på.

Har du problemer med kryssallergier? Her er rådene fra Bernt Rognlien om hva du bør holde deg unna om du sliter med allergi:

Bjørkepollenallergi
Jo mer alvorlig bjørkepollenallergien er jo større er plagene med allergi mot frukt og grønnsaker. Det er viktig å unngå disse matvarene rett før og gjennom hele bjørkepollen sesongen, det vil redusere allergi symptomene.

De vanligste kryssallergiene ved bjørkepollen allergi er hasselnøtter, eple, fersken, kirsebær, valnøtt, pære, mandel, plomme, paranøtter, potetskall, gulrot, tomat, peanøtter, jordbær og aprikoser. Har du mye bjørkepollen allergi vil du reagere på disse matvarene også utenfor sesongen. Frukt som du vil tåle er for eksempel ananas som sjelden gir allergi ved bjørkepollen og bær som tyttebær, rips, bringebær og blåbær.

Burotallergi
Mange med burotallergi har kryssallergi mot selleri, løk, purre, hvitløk, paprika og ulike blandingskrydder. Burotallergikere bør unngå disse matvarene helt i sesongen for å redusere allergi symptomene.

Hos enkelte burotallergikere kan selleri gi kraftige allergiske symptomer. De fleste med burotallergi vil reagere både på kokt og rå selleri. Burotallergikere reagerer også ofte på solhatt ekstrakter, kamille, anis, karve og fennikel.

Gresspollenallergi
Det er en sammenheng mellom gresspollenallergi og kryssallergi mot hvete, rug og andre kornsalg. Kryssallergi mot korn trenger ikke å gi så store plager, men har du gressallergi og går med en rekke diffuse plager med tretthet, ubehag i magen, smerter i muskulatur utenom gresspollen sesongen - kan det være lurt og ta en testperiode på ca 3 uker helt uten disse kornsortene for å se om plagene blir borte eller blir betydelig bedre.

Mange med gresspollen allergi reagerer også på tomat, peanøtter, erter, soya, løk og melon. Men generelt er kryssallergi mot mat mindre plagsom ved gresspollenallergi enn ved bjørkepollenallergi.

Latexallergier og eksotiske frukter
Allergi mot latex, naturgummi har økt de siste tiårene, økningen har særlig skjedd blant helsepersonell som bruker engangshansker laget av latex. Det er påvist kryssallergi mellom latex og eksotiske frukter som banan, avokado, kiwi, kastanje, nektariner og jordbær.

Reagerer du med kløe i munn og svelg og blir tett i nesen når du spiser banan, kiwi eller avokado er det stor sjanse for at du også er allergisk mot latex.

 

Mozon.no, 10.04.2006