<strong>I DO MED SNUSEN:</strong> Rett i do med snusen til Tom Arild Olsen (36) fra Sarpsborg. Han klarte å droppe snusen etter å ha deltatt på snusekuttkurs. Foto: Lars Weberg
I DO MED SNUSEN: Rett i do med snusen til Tom Arild Olsen (36) fra Sarpsborg. Han klarte å droppe snusen etter å ha deltatt på snusekuttkurs. Foto: Lars Weberg Vis mer

Alle snusfrie etter sluttekurs

Tom Arild Olsen (36) har snust i 20 år. Men etter å ha deltatt på snusekuttkurs har ikke sarpingen lenger bul under leppa.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble helt sjokkert over hvor lett det var å slutte. Jeg har prøvd mange ganger selv, men med denne modellen har jeg ikke hatt antydning til nikotinsug. Jeg har ikke savnet snusen ett sekund, forteller Tom Arild Olsen til DinSide Helse.

Og han er ikke alene om snusekuttet. For alle de åtte deltakerne på pilotkurset har nå droppet snusen helt, ifølge instruktør og kursleder Robert Weisz.

- Det har vært en suksess, ja. Dersom 70 til 80 prosent holder seg snusfrie over tid, kan vi si at det har vært meget vellykket, sier Weisz, som mener gruppefølelsen kan være avgjørende for om en person klarer å slutte med snus.

<strong>I DO MED SNUSEN:</strong> Rett i do med snusen til Tom Arild Olsen (36) fra Sarpsborg. Han klarte å droppe snusen etter å ha deltatt på snusekuttkurs. Foto: Lars Weberg
I DO MED SNUSEN: Rett i do med snusen til Tom Arild Olsen (36) fra Sarpsborg. Han klarte å droppe snusen etter å ha deltatt på snusekuttkurs. Foto: Lars Weberg Vis mer


Les også: - Bryt snusemønsteret

Kurset, som går over åtte uker, er et samarbeid mellom AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) og Østfoldhelsa. Det er utarbeidet av Robert Weisz og bygger på Sosial- og helsedirektoratets tidligere røykekuttkurs. Kurset er, etter det DinSide Helse kjenner til, det første rene snusekuttkurset i Norge.

Snuste hver dag i 20 år
Tom Arild hadde snust hver dag i 20 år. Som nettansvarlig journalist var det lett å sitte foran skjermen og snuse hele dagen. Men da 36-åringen fikk høre om snusekuttkurset nølte han ikke med å melde seg på.

- Første kurskvelden fikk jeg beskjed om å bryte vanen. Det innebar å kaste det merket jeg alltid hadde snust og begynne på et nytt. Da kjøpte jeg en snus uten nikotin og tobakk, så den gamle vanen ble brutt allerede med en gang. Etter en stund sluttet jeg med dette også, forteller han.

Les også: Snus uten (nikotin)rus

I dag er siste kursdagen, og Tom Arild har nå ikke hatt nikotinsnus under leppa på seks uker.

- Selv ikke når kollegene mine drar frem snusboksen blir jeg fristet, forteller han.

Bedre puls og selvfølelse
Tom Arild fikk merke helsegevinsten nesten med en gang.

- Jeg fikk fort lavere hvilepuls. Men den gode selvfølelsen er det beste. Jeg er ganske stolt av meg selv og at jeg har klart å slutte med snus, smiler 36-åringen, som også har en annen gulrot i sikte:

- De som er snusfrie etter et halvt år, får tilbake kursavgiften på 750 kroner. Sånn sett blir det omtrent som å betale inn et depositum, ler han.

Tom Arild begynte å snuse allerede på ungdomsskolen, på en klassetur til Sverige.

- Den gangen syntes jeg det var tøft. Men det er det ikke, altså. Tenk bare på alle kjemikaliene som finnes i snus. Det er klart det ikke er bra. Det er best å gi seg, mener han.

- Forskerne er uenige i skadevirkningene av snus, men mange mener at det er bestanddeler i snus som kan være kreftfremkallende. Det som er helt sikkert er at nikotin er skadelig og sterkt vanedannende, sier Weisz, som også arrangerer røykesluttkurs.

Les også: Snus kan gi bukspyttkjertelkreft

Gruppedynamisk kurs
Foreløpig holdes snusekuttkurset bare i Østfold. Det er planlagt ny oppstart over nyttår i flere byer og tettsteder i fylket, hvis nok deltakere melder seg.

- Det er viktig for gruppedynamikken at vi er minst sju-åtte deltakere. Jeg håper selvfølgelig vi får flere deltakere på nyåret, sier Weisz.

Tom Arild Olsen oppfordrer også andre til å melde seg på.

- Her blir man overhodet ikke møtt med noen pekefinger, forsikrer han.

Interesserte kan kontakte AOF i Østfold.

Ta testen: Hva kan du om tobakk?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer