Alle klagene på ett sted

Ny ratingtjeneste kan sikre deg mot å gå i baret.

Søk "eiendomsmegler" og "bergen", og du får opp denne listen. Foto: Kristina Picard
Søk "eiendomsmegler" og "bergen", og du får opp denne listen. Foto: Kristina PicardVis mer

Yellowrate.no er en relativt ny bedriftsratingtjeneste som presenterer informasjon om samtlige av Norges registrerte virksomheter.

Hvorfor er dette interessant for deg som forbruker? Jo, fordi du kan søke opp alt fra eiendomsmeglere til flyselskap du vurderer å benytte deg av, og se hvordan Yellowrate vurderer akkurat dette selskapet.

Har bedriften/selskapet en lav rating, kan det hende du skal tenke deg om to ganger og i stedet velge en konkurrent som scorer høyere.

SE OGSÅ: Åpenhet kan avsløre deg og andre

Kevin Kliland jobber stadig med å forbedre søketjenesten Yellowrate. Foto: Privat
Kevin Kliland jobber stadig med å forbedre søketjenesten Yellowrate. Foto: Privat Vis mer


Finner de beste

– Jeg selv og mange jeg kjenner syntes det var vanskelig å finne ut hvilke firmaer som var bra og mindre bra, og dette var utgangspunktet for tjenesten, forteller grunnleggeren Kevin Kliland til DinSide.

Han sier at målgruppen til Yellowrate er alle som ønsker å finne frem til solide firmaer med bra omdømme i forbindelse med kjøp av et produkt eller en tjeneste.

Tjenesten gir direkte oppslag til hvert enkelt firma med opplysninger om økonomi, sertifiseringer, klager, tester, telefonnummer og adresse.

Samler klagene

Det som også kan være nyttig for deg som forbruker, er å få innsikt i alle klagene som er rettet mot et bestemt firma.

Alle klager til offentlige klagenemnder, for eksempel flyklagenemnda, pakkereisenemnda, forbrukertvistutvalget, finansklagenemnda og eiendomsmeglingsnemnda er tilgjengelig i denne databasen.

Søker du for eksempel opp flyselskapet SAS, vil du finne de siste klagene til Flyklagenemnda, for eksempel krav om erstatning grunnet kansellering.

Generelt er tjenesten enkel å søke i. Du kan for eksempel søke på et bestemt firma, eller velge "eiendomsmegler" og "bergen" for å finne de som har høyest rating i akkurat dette området.

SE OGSÅ: Mottok 40 klager på dette

Fra en til fem stjerner

Ratingen er basert på finanstall, brukertilbakemeldinger, firmastruktur og funn i nettbaserte kilder og beregner en totalscore for hvert enkelt firma hvor fem stjerner er beste karakter.

Får dere negative reaksjoner fra virksomheter med lav rating?

– Ja, noen av de som ikke kommer så bra ut, liker det ikke så godt. Men det vi gjør er juridisk riktig, og vi gjør det for at folk lettere skal finne frem til hvilke firmaer som er bra. I dag må du lete mange steder for å klare å sammenstille den informasjonen som finnes, sier Kliland.