Her er et utvalg av noen av de forskjellige fotbadene på markedet. Elkjøp mener versjonen til venstre, en Wilfra SPA1, kan bli en populær julegave. Foto: Montasje med bilder fra produsentene
Her er et utvalg av noen av de forskjellige fotbadene på markedet. Elkjøp mener versjonen til venstre, en Wilfra SPA1, kan bli en populær julegave. Foto: Montasje med bilder fra produsenteneVis mer

Alle kjøper fotbad til jul ...igjen

Fotbad har de siste årene ligget under mange juletrær landet rundt, og trenden ser ikke ut til å stoppe i år heller.

I fjor skrev DinSide at nordmenn er gale etter fotbad til jul. For eksempel kunne Expert i fjor rapportere at halvparten av alle fotbad som ble solgt i løpet av året, ble solgt i ukene frem mot julaften.

Heller ikke i år tror elektronikkbransjen at kjøpeglade nordmenn vil overse fotbadene når de handler gaver til sine kjære. To av landets største elektronikkjeder, Expert og Elkjøp, har fortsatt stor tro på at fotbad og andre småelektriske produkter blir slagere i årets julegavesalg.

Årets julegaver er kåret

Billig

Noen av grunnene til at fotbad er en så populær julegave, er at det er en typisk gave for folk som ikke helt vet hva de skal gi bort. Elektronikkbransjen tror også mange unge velger å gi et fotbad til besteforeldre og gamle onkler og tanter som de ikke helt vet hva de skal kjøpe til.

Nils Erlimo, Expert
Nils Erlimo, Expert Vis mer


- Småelektriske varer er alltid en vinner, det er det som selges mest av til jul. Man skulle tro at markedet var mettet på fotbad, men den ser ut til å gå igjen hvert eneste år, sier kommunikasjonssjef Nils Erlimo i Expert.

Wilfa, som er en av landets største leverandører av fotbad, mener nok at den relativt lave prisen er mye av forklaringen på at valget ofte faller på dette produktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Prisen har nok mye å si, dessuten følger det jo trenden med at folk er opptatte av spa og velvære i hverdagen, sier markedsjef Vibeke Lund Skeide i Wilfa.

Hun sier det ikke er innovasjonen som gjør at folk gang på gang handler dette produktet til jul.

- Det er nok ikke noe revolusjonerende med produktene, det er stort sett samme system som tidligere, sier Vibeke.

Årets gave er for familien

Heldigvis er det ikke bare fotbad som kommer til å skjule seg i landets harde pakker i år. Fagbladet Elektronikkbransjen kåret tidligere denne uken LED-TVene fra Samsung til årets julepresang. Vi har testet Samsungs 6- og 7-serie her, se hva vi mener om produktene.

Både Elkjøp og Expert tror også at mange vil ønske seg en flunkende ny LED-TV til jul, til tross for den relativt høye prisen.

- Familiens gave til seg selv er en TV, og vi ser de gjerne vil ha større og større skjerm, i hvert fall 42 tommer. At Samsungs LED-TV ble kåret til årets julegave, var ikke dårlig tippet av elektronikkbransjen, den er jo snasen som fy, både når den er skrudd av og er på, sier Erlimo i Expert.

En undersøkelse Carat gjorde for Elkjøp tidligere i år viser at seks av ti fortsatt har en gammel kasse-TV i hjemmene sine, så det er vel ikke urimelig å anta at det er mange som ønsker å oppgradere TV-opplevelsen sin snart.

Andre gavefavoritter

Her er flere av produktene som Expert og Elkjøp drar frem som populære gaver i år. Utvalgene er basert på elbutikkenes erfaringer fra tidligere års salg, samt innkjøp av varer i forkant av årets julerush.

  • Mobiltelefoner: Mobiltelefoner kan være problematisk å gi i julegave, siden det ofte er knyttet abonnement med telefonene, men enkelte velger likevel å gi bort mobiler til jul. Både Elkjøp og Expert har stor tro på Sony Ericsson-telefonen W995, som de kaller for høstens salgsslager.
  • Film og spill: I fjor var Abba-musikalen Mamma Mia en storfavoritt under treet. I år tror elbransjen på den nyeste Harry Potter-filmen og siste del av animasjonstrilogien Istid. På spillfronten blir Call of Duty: Modern Warfare 2 nevnt. Spillet fikk nylig terningkast fem i en spillanmeldelse i ITavisen. Det nye Mario-spillet New Super Mario Bros Wii, som blir lansert denne måneden, kommer også til å bli en populær julegave, skal vi tro elbransjen.
  • Kaffemaskiner: Elektronikkbransjen kåret Nespresso Citiz til årets småelektriske julegave, og elbutikkene regner med at den populære kaffemaskinen vil selge i bøtter og spann. Expert sier de nå kan se en tydelig tendens til at de eldre kjøper kaffetraktere, mens yngre husholdninger ønsker kaffemaskiner.
  • Data: Små, ultraportable datamaskiner vil antagelig slå an i år som i fjor. Her kan du lese DinSides ferskeste tester av minibærbare PCer. Expert regner også med at mange vil få Microsofts nye operativsystem, Windows 7, til jul. Les her om hvilken utgave av Windows 7 du bør skaffe deg.
  • Musikk: MP3-spiller står nok høyt oppe på gavelisten til veldig mange i år, og Expert og Elkjøps tips er å satse på en iPod-variant. Les vår test av den nye Apple iPod Touch 64 GB her.