Alle har rett til mat

Mer enn 850 millioner mennesker lider av sult. Retten til mat er temaet på Verdens Matvaredag i dag.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten til mat er en menneskerett. Likevel lider 854 millioner mennesker av konstant sult, og tallene har økt siden begynnelsen av tusenårsskiftet, ifølge FN.

I en verden av overflod er dette uakseptabelt, mener orgnisasjone. Derfor er retten til mat valgt som tema for matvaredagen i år.

Ifølge FN er det nå viktig at stemmen til disse menneskene blir hørt, og det må arbeides for å verne den grunnleggende menneskerettigheten deres.

Les også: FN slår party-dop alarm

”Årets grovis”
På Verdens matvaredag arrangerer Landbruks- og matdepartementet og Baker- og Konditormesternes Landsforening ”Verdens Brøddag” i Oslo. Der er det en salgsutstilling av brødvarer fra over 20 utstillere og vinnerne av konkurransen ”Årets grovis” og ”Årets brød” blir presentert og beæret. Alle salgsinntektene går til TV-aksjonen.

Utover det foregår det ingen aktiviteter for å markere dagen i Norge, ifølge FN.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Går for tregt
- Vi må anerkjenne den rollen menneskeretter spiller i kampen mot sult og fattigdom, og sammenhengen mellom utvikling, menneskeretter og sikkerhet, skriver FN på sine nettsider.

Siden den universelle deklarasjonen for menneskerettigheter i 1948 har retten til mat vært en styrke gjennom lovgivende tiltak på internasjonalt og nasjonalt nivå.

FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) har utarbeidet praktiske retningslinjer som kan hjelpe styresmakter å bygge bro over kløften mellom juridisk anerkjennelse og praktiske tiltak. Men likevel går kampen mot sult altfor tregt.

- Vi må gjøre langt mer for å sette integriteten og retten til ett hvert menneske i sentrum for innsatsen vår, ifølge FN.

Les om andre internasjonale dager her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!