Noen ansatte går og venter på mer enn bare feriepenger. Foto: PER ERVLAND
Noen ansatte går og venter på mer enn bare feriepenger. Foto: PER ERVLANDVis mer

Alle får bonus

- Jeg synes det er en veldig god ordning, sier finansdirektør Ane Grønlund.

Om ikke lenge er feriepengene på konto, men ansatte i enkelte bedrifter venter også på store bonusutbetalinger.

På noen arbeidsplasser er det de ansatte på toppen som stikker av med det meste av kaka, men i Ellingsen NOR Instruments får alle en like stor bonus, resepsjonisten og ledelsen får akkurat det samme.

- Vi kaller det ikke bonus, men en overskuddsdeling. Den er basert på selskapets inntjeningsevne i året som har gått, sier finansdirektør Ane Grønlund i Ellingsen NOR Instruments til DinSide.

Se også: Du kan få mindre feriepenger

Opptil 75.000 på hver

Bedriften er leverandør av produkter til norsk offshore, skip og landbasert industri, og hvert år får alle de rundt 60 ansatte dele noe av overskuddet, gitt at bedriften har et overskudd å dele. Overskuddsdeling blir normalt utbetalt etter selskapets generalforsamling.

- Alle de ansatte får likt. Dette er ikke avhengig av lønn eller stilling, sier Grønlund, som forteller at det for rekordåret 2008 ble utdelt så mye som 75.000 kroner til hver ansatt.

Ane Grønlund i Ellingsen NOR Instruments. Foto: Sturlason
Ane Grønlund i Ellingsen NOR Instruments. Foto: Sturlason Vis mer


Dette kommer i tillegg til vanlig lønn og feriepenger. Grønlund er sikker på at ansatte er fornøyde med ordningen.

- Jeg synes det er en veldig god ordning fordi det skaper incentiver til å tenke i den kollektive enden av innsatsskalaen, sier Grønlund.

Gir bort noe til andre

I tillegg får de ansatte hos Ellingsen NOR Instruments tilbud om å gi bort noe av overskuddsdelingen til et veldedig formål.

- Vi ønsker å skape et sosialt engasjement på arbeidsplassen, og hvis de ansatte avstår fra en del av overskuddsdelingen, matcher bedriften med det samme beløpet. På den måten kommer noe av pengene andre til gode, sier Grønlund.

Bedriften har blant annet inngått et samarbeid med Stiftelsen Rolwaling som bidrar med å bygge opp sosiale goder som skole og helsestasjoner i landsbyen Rolwaling i Nepal. I tillegg har bedriften støttet oppunder Care Norges Haiti-arbeid og et prosjekt som sørger for å ta bevare korallrev. De ansatte er selv med på å bestemme hvilke tiltak bedriften skal engasjere seg i.

Får superrente på lån

Andre arbeidsplasser slår banken ned i støvlene når det kommer til rentebetingelser. Er du heldig med arbeidsplassen, får du låne penger til normrenten, som normalt ligger langt under bankenes utlånsrenter.

En gunstig låneavtale på arbeidsplassen utgjør mange tusen kroner i sparte utgifter hvert år for en husholdning med stort lån

Dette kan for eksempel ansatte i bedriften RWE Dea Norge AS nyte godt av. Her får de ansatte låne penger til bolig eller annet forbruk til 2 prosent rente.

- Boliglånet gis opptil 1,5 ganger årslønnen med nedbetalingstid på 20 år, og forbrukslån opptil 70.000 kroner over tre år, forteller Inger Harnes, HR Manager i bedriften.

Hun forteller at de ønsker å tilby sine ansatte langsiktige, forutsigbare og trygge ansettelsesforhold, og ser dette som en god måte å holde på sine dyktige medarbeidere.

- Et annet gode utover lønn er at vi har 29 feriedager, som er fire dager mer enn vanlig, sier Harnes.

Skatt av fordelene?

Noen som mottar bonus i år, får også mer feriepenger til neste år, men her er det typen bonus som avgjør. Reglene sier at overtid og eventuelle bonuser skal være tatt med i feriepengegrunnlaget, men bonusutbetalingen skal da være knyttet til arbeidsinnsats eller måloppnåelse gjennom arbeidsinnsats. Bonus som en ren overskuddsdeling vil normalt ikke inngå i feriepengegrunnlaget.

I tillegg betales det selvsagt inntektsskatt også av bonus.

Fordelen av gunstig lån gjennom arbeidsgiver må også innberettes i selvangivelsen. Hvis lånerenten er lavere enn normrentesatsen som fastsettes av Finansdepartementet, beskattes fordelen av rimelig lån.

Se også: Noen får fete betingelser