Alle e-aktørene får papir-selvangivelse

Problemer med nettjenesten Altinn får konsekvenser.

Nå får også skatteytere som er registrert som e-aktører selvangivelsen i posten. Foto: Kim Jansson
Nå får også skatteytere som er registrert som e-aktører selvangivelsen i posten. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av rundt 413.000 nordmenn som har registrert deg som e-aktør, har du kanskje fortsatt ikke fått sjekket selvangivelsen i år.

I prinsippet betyr det å være e-aktør at du har bedt om å slippe å få selvangivelsen levert i papirformat. Dermed må du på nett. Men Altinn har nå vært nede siden tirsdag kveld etter et alvorlig sikkerhetsbrudd, der flere tusen nordmenn logget seg inn og fikk opp oslomannen Kenneths selvangivelse istedet for sin egen.

Sender papir til alle

Natt til fredag er det fortsatt uklart når Altinn blir tilgjengelig igjen. Dermed har Skatteetaten besluttet at alle skatteytere vil få selvangivelsen tilsendt i posten. Utsendingen startet allerede torsdag, melder Skatteetaten i en pressemelding, og ekstrakostnaden for dette skal ligge i overkant av to millioner kroner, skriver VG torsdag kveld.

En av årsakene til at alle nå får selvangivelsen på papir, er at etaten vil sikre seg at samtlige får god tid til å sjekke tallene før fristen for innlevering 30. april.

– Vi mener de elektroniske løsningene er best totalt sett, men postgangen er mye brukt i Norge og vi stoler på den, skriver Skattetaten i pressemeldingen.

Dermed må også papirvegrerne blant oss sjekke postkassen i dagene fremover, uavhengig av når Altinn igjen åpner slusene.

Verdifulle data: Sjekk postkassen før tyven

Gjentakelser

For et år siden, da forrige selvangivelse ble gjort tilgjengelig på nett, brøt systemene sammen etter få minutter.

«Det er for tiden mye trafikk på Altinn. Dette gjør at Altinn går tregt, og man kan oppleve at man ikke får tilgang. Prøv igjen senere», var beskjeden som møtte skattenysgjerrige nordmenn på samme tid i fjor. Det tok for mange flere dager før de fikk mulighet til å sjekke skatten elektronisk. Enkelte fikk selvangivelsen i papirform via posten, før de fikk mulighet til å sjekke den på nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer