- Alle bør få kreftvaksine

- Vaksinen mot livmorhalskreft må være for alle, ikke bare for de som har råd til den, mener en av guruene innenfor feltet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tredje dag dør en kvinne av livmorhalskreft i Norge. De som overlever, må ofte leve et liv uten organene som de føler gjør dem til kvinner.

I desember ble den første vaksinen som kan forhindre livmorhalskreft, tilgjengelig i Norge.

Les mer her: Kreftvaksinen kan kjøpes i dag

Innen kort tid blir det klart om et utvalg, som er ledet av Nasjonalt folkehelseinstitutt, vil anbefale at vaksinen blir en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Den anerkjente professoren Alfred Singer har forsket på livmorhalskreft i 30 år. Han har et klart råd til Norge:

- Spørsmålet må ikke være «om» vaksinen blir tilgjengelig for alle, men «når». Den skal ikke være for bare de som har råd til den, og må derfor inkluderes i et nasjonalt vaksineprogram, sier han til Mozon.no.

Les også: Lovende vaksine mot kreft

- Må ta celleprøver
Singer er en av initiativtagerne til den første globale konferansen om livmorhalskreft, som torsdag ble arrangert i Paris i regi av UNESCO. Verdensledende krefteksperter, politikere og kjendiser var blant dem som nå krever at livmorhalskreft må utryddes gjennom utdanning, screening og vaksinasjonsprogrammer.

Vaksinen skal forhindre utbrudd av HPV-viruset som er årsaken til nesten all livmorhalskreft. Det finnes imidlertid over hundre undertyper av viruset, og vaksinen er effektiv mot de to vanligste som står for rundt sju av ti krefttilfeller.

Derfor mener Singer det er viktig at kvinner tar regelmessige celleprøver fra livmorhalsen. På den måten kan legene oppdage eventuelle celleforandringer lenge før kreften utvikler seg.

- Vi må fortsette med screeningprogrammer selv om vi har en vaksine, sier Singer.

Venter enda bedre vaksine
Fra 1984 til 1993 jobbet gynekolog og professor Ignace Vergote ved Radiumhospitalet i Oslo. Han håper nå Norge følger etter Belgia der et utvalg han selv var med i, akkurat har anbefalt at alle barn mellom 10 og 12 år skal få tilbud om HPV-vaksine.

- Så lenge det finnes en vaksine mot kreft, mener jeg som lege at det er uakseptabelt ikke å innlemme den i et nasjonalt vaksinasjonsprogram. Men jeg kan skjønne at man som politiker også må ta økonomiske hensyn, sier han til Mozon.no.

Vergote har tro på at det snart kommer en vaksine som beskytter mot enda flere av HPV-virusene. Fram til da er det viktig å forhindre at vaksinen ikke skaper en falsk trygghet.

- Alle må bli informert om at at vaksinen ikke gir hundre prosent beskyttelse, sier han.

Slik går du til krig mot kreften!