<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Alkoholskadde barn får ikke diagnose

Trolig fødes flere hundre barn årlig med alkoholskader i Norge. Men svært få får stilt en diagnose.

Publisert
Sist oppdatert

Det fødes ca 60.000 barn i Norge årlig. Ifølge forsker og barnelege Astrid Alvik har trolig minst 600 barn, eller ca en prosent, skader som følge av mors alkoholbruk under graviditeten. Dette er beregninger som er gjort etter internasjonale og norske studier.

Alkoholskader fra svangerskapet har samlebetegnelsen FASD (Foetal Alcohol Spectrum Disorder). Dette omfatter flere ulike diagnoser av alkoholskader påført fosteret i svangerskapet.

- Man tror til og med at 600 er et beskjedent anslag. Men nesten ingen norske barn får diagnosen, så her har vi virkelig en jobb å gjøre, sier Alvik.

To av fem gravide er ikke totalavholds under graviditeten:, og under foredraget ”Effekter av prenatalt alkoholinntak" i Oslo denne uken presenterte Alvik en gjennomgang av hvilke skader alkohol kan få for fosteret:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


- Kan ikke nok
Det er en økt risiko for at barn med FASD får lærevansker, konsentrasjonsproblemer og problemer med mental helse, men barna kan vise et stort spekter av problemer.

- Forskjellige deler av hjernen affiseres alt etter når alkoholeksponeringen skjer. Dette gjenspeiles i et variert symptombilde, forklarer Alvik.

Hun mener det er alvorlig at så få barn blir diagnostisert med alkoholskader.

- Med diagnose kan barna få en mer målrettet behandling. Jo mer en fagperson forstår av barnet, jo bedre kan behandlingen skreddersys, sier hun.

Gravide bør også stumpe røyken. Les mer her:

Ifølge Alvik skyldes noe av underdiagnostiseringen trolig at temaet er svært sårt og vanskelig. Og noe skyldes at mange fagpersoner trenger mer kunnskap om dette, mener hun.

- Spør om alkoholvaner
Professor og overlege ved St. Olavs hospital Ann-Mari Brubakk sier det er vanskelig å stille diagnosen FASD.

- Dette er ingen hyggelig diagnose å få, så hvis legen ikke er helt sikker, vil han ikke stille denne diagnosen, sier hun.

Les også: Èn drink kan skade barnet:

Brubakk understreker at disse barna bør ha tidlig hjelp og mener det er et problem at så få barn får diagnosen.

- Barna har ofte vansker med å få med seg og følge lange forklaringer, for eksempel i klasserommet. Mange har problemer med romretning og har symptomer på adhd. Jo senere man griper inn overfor slike problemer, jo mindre er sjansen til å ha noen særlig innflytelse på dem, sier Brubakk.

Hun mener helsepersonell må bli flinkere til å spørre de gravide om alkoholvanene deres. Forklar de gravide at det er viktig for barnet at de vet det, oppfordrer hun.

- Men det som virkelig hjelper er at folk blir klar over at alkohol i svangerskapet er farlig. Hvis de aller fleste vet at det kan skade fosteret, så vil de ikke gjøre det, sier Brubakk.

Slik trener du når du er gravid:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer