Jo mer alkohol, jo bedre, er holdningen til australske studenter.  Foto: Colourbox.com
Jo mer alkohol, jo bedre, er holdningen til australske studenter. Foto: Colourbox.comVis mer

Alkoholmengde er viktigst

Studenter bruker merkingen på alkoholflasker til en ting: Å bli full.

I noen land oppgis det på flasken hvor mange alkoholenheter den inneholder.

En av grunnene til at alkoholholdig drikke er merket, er for å hjelpe forbrukere til å drikke på en ansvarsfull måte, ifølge Reuters Health.

Men merkingen kan ha motsatt virkning hos den yngre generasjon.

En ny studie viser at australske collegestudenter bruker merkingen til å finne ut hvilken drikke som inneholder mest alkohol og som vil gjøre dem fullest, billigst mulig.

Det farligste i fylla
Slik holder du tenåringen edru
12 myter om bakrus
Alkoholtørsten ligger i genene

Standard alkoholenheter

Australske myndigheter gikk i 2002 ut med anbefalingen om at menn ikke burde overstige fire alkoholenheter per dag, mens kvinner ikke burde få i seg mer enn to per dag - som tilsvarer de norske anbefalingene.

Disse retningslinjene varierer imidlertid fra land til land, og mange er usikre på hva som er definisjonen på en standard alkoholenhet.

For å rydde opp i forvirringen krevde australske myndigheter at flasker skulle markeres med hvor mange alkoholenheter de inneholder. I USA er det under diskusjon om de skal innføre samme ordning.

Men den nye studien viser imidlertid at studenter bruker merkingen til noe helt annet. De bruker den til å se hva som kan gi dem mest for penga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Flatfyll er fint

Fort og billig

Elever fra et universitet i Australia var med i seks fokussamtaler. Resultatene fra samtalene viser at flesteparten av studentene så på alkoholmerkingen når de kjøpte alkohol.

Studien er publisert i tidsskriftet Drug and Alcohol Review, og her presiserer forskerne at merkingen kan se ut til å virke mot sin hensikt, og kan bidra til at unge drikker på ufornuftig vis.

Men de presiserer: De sier ikke at alkoholmerkingen ikke gjør nytte for seg, ifølge studielederne Sandra C. Jones og Parri Gregory, begge ved University of Wollongong i Australia.

- Merkingen er veldig nyttig for de som ønsker å holde seg til de anbefalte alkoholmengdene, sier Jones, ifølge Reuters Health.

Les også: Stresser ned med helgfylla

Mer enn merking

Jones legger til at hvis man ønsker å få ned antall alkoholrelaterte skader blant yngre mennesker, må det mer til enn å se på alkoholmerkingen.

Hun mener at hvis det er et konsistent forhold mellom alkoholmengde og pris – på den måten at prisen øker i takt med alkoholmengden, kan det motvirke at unge drikker i store mengder.