Alkoholfritt med alkohol

Pass deg på Systembolaget: Det du trodde var alkoholfritt, er ikke nødvendigvis det!

<strong>ALKOHOLFRITT? JODA, NESTEN:</strong> Systembolaget markedsfører alkoholholdige drikkevarer som alkoholfrie i sine butikker. Ifølge Svenska Dagbladet, er det 0,5 prosent alkohol i 25 av 42 produkter hos Systembolaget. Foto: Magnus Skoglöf/Systembolaget
ALKOHOLFRITT? JODA, NESTEN: Systembolaget markedsfører alkoholholdige drikkevarer som alkoholfrie i sine butikker. Ifølge Svenska Dagbladet, er det 0,5 prosent alkohol i 25 av 42 produkter hos Systembolaget. Foto: Magnus Skoglöf/Systembolaget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joda, vi vet at alkoholen i Sverige er billigere enn her hjemme. Men visste du at du får med alkohol "på kjøpet" når du kjøper alkoholfritt på Systemet?

Ifølge Svenska Dagbladet (Svd.se) er det alkohol i 25 av totalt 42 sorter "alkoholfrie" øl- og vinsorter som Systembolaget selger under merkelappen "alkoholfritt".

Pristest: Mye å spare på populære drikkevarer

0,5 prosent

Vi nordmenn handler stadig mer alkohol i Sverige, og vi handler så mye på Systembolagene langs grensen at salgsstatistikkene her må tas ut av den offisielle alkoholstatistikken i Sverige.

Det er fremfor alt salget av vin som er økende fra det svenske Systembolaget til norske kunder, og i løpet av årets ni første måneder har grenseutsalgsstedene solgt 24,5 millioner liter alkohol - hovedsaklig til norske konsumenter.

Men ifølge avsløringene i den svenske avisen SvD, inneholder 25 av 42 flasker en halv prosent alkohol. Det er med andre ord på sin plass å være særlig oppmerksom ved kjøp av alkoholfrie drikkevarer hos Söta Bror.

Promillegrenser: Det er faktisk nulltoleranse i noen europeiske land!

Hvor går grensen?

Det er Systembolaget selv som har satt grensen for hva som skal gå under fanen "alkoholfritt" til 0,5 prosent alkoholinnhold.

Ifølge Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet, er alt under 0,7 prosent "alkoholfritt" i Norge.

– I alkoholloven defineres alle produkter inneholdende mindre enn 0,7 volumprosent alkohol til å være alkoholfrie. Det er Stortinget som vedtar lover i Norge, forteller Nordahl.

Han forteller videre at det ligger produktinformasjon om det enkelte produkt på Vinmonopolets nettsider.

– En rask klikk gjennom disse viser at ingen inneholder alkohol, sier Nordahl i en e-post til DinSide.

Han presiserer at det alltid vil fremgå av etiketten om produktet inneholder alkohol, og oppfordrer alle til å spørre de ansatte om de er i tvil.

Nok til å trigge avhengighetssug

I Sverige får denne saken nå endel oppmerksomhet, ettersom en avhengighetsforsker sier til SvD at en halv prosents alkoholholdig drikke er nok til å trigge alkoholikernes avhengighetssug.

Med tanke på promillegrenser og inntak av det du antar er alkoholfrie drikkevarer, skal imidlertid ikke et glass med 0,5-prosents alkoholholdig drikke være i konflikt med den norske (eller den svenske) promillegrensen for bilkjøring.

Hos Folkehelseinstituttet (Fhi) kan du lese hvordan man beregner alkoholpromille

Ifølge Fhi, kan en kvinne på 58 kilo oppnå 0,2 promille hvis hun drikker en halvflaske lettøl (0,33 l), og en mann på 70 kg kan få 0,2 promille ved å drikke en halv liter lettøl. Lettøl har typisk en alkoholprosent på 2,5 prosent.

En halvflaske eller en halvliter med en alkoholprosent på 0,5, er med andre ord ingen fare i forhold til promillegrensene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer