Illustrasjonsfoto. Colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Colourbox.com Vis mer

- Alkohol verre enn heroin for fosteret

Ikke rør alkohol mens du er gravid: Alkohol er verre for fosteret enn heroin, påpeker forsker.

Publisert
Sist oppdatert

Hver fjerde kvinne har høy promille minst en gang i begynnelsen av svangerskapet, ifølge barnelege og klinisk stipendiat Astrid Alvik ved Universitetet i Oslo. I sitt doktorgradsarbeid har hun spurt hele 1749 kvinner i Oslo om deres alkoholvaner under graviditeten. Funnene viser at hver fjerde kvinne har høy promille minst en gang i begynnelsen av svangerskapet. Tidligere forskning viser at det kan knyttes til dårligere læreevner hos 7-åringer.

- Den beste leksehjelpen du kan gi, kan være å la være å drikke under svangerskapet, sier Alvik til DinSide Helse.

- Høy promille verst

Høy promille er verst for fosteret. Fem glass på en gang er dermed verre enn fem glass spredt utover fem dager, ifølge Alvik. Men hun understreker samtidig at ett glass ikke er greit, og andre eksperter påpeker også dette:

- Både dyreforsøk og undersøkelser av mennesker viser at også litt alkohol kan være skadelig. Men noen av fosterets celler er mest sårbare i visse tidsrom, så man kan ha litt flaks og uflaks. Det viktigste er uansett: hvorfor utsette seg for risikoen, spør Alvik.

Under foredraget "Effekter av prenatalt alkoholinntak" i Oslo på mandag påpekte hun viktigheten av å informere gravide om alkoholfarer.

- Alkohol er det rusmiddelet som gir mest uopprettelige fosterskader, mer enn heroin, kokain og tobakk. Det betyr selvsagt ikke at de andre rusmidlene er ok under graviditet, påpeker hun

Les også: Gravidrøyking kan gi dårlig sæd:

Hjerneskader

Ifølge Alvik har forskning på området vist at alkohol under svangerskap kan påføre fosteret en rekke hjerneskader, som:

* Liten hjerne og skader på hjernebarken og hjernebjelken.

* Hippocampus, som er det området i hjernen som er viktig for læring og hukommelse, kan være for liten.

* Lillehjernen, som er viktig for koordinasjon, læring og hukommelse, er for liten. (dette er sett hos rottefostre etter å ha blitt utsatt for alkohol èn gang)

* Skadde hjerneceller, redusert celledeling og økt celle-død.

- Mye av dette er dyreforsøk, men faktum er at de gangene det er gjort undersøkelser på mennesker, blir resultatene de samme, understreker Alvik.

Les også: Ligg unna alkohol hvis du er gravid:

Mentale problemer

Undersøkelser på jentebarn har vist at minst ett glass per uke i svangerskapet kan gi økt risiko for mentale helseproblemer. Alkohol i fosterstadiet kan dessuten gi mer oksidativt stress hos fosteret, som også skader cellene på flere måter, ifølge Alvik.

Hjerneskadene som alkoholen kan gi kan føre til lav IQ og problemer med matematikk, lesing og skriving. Samtidig kan de sosiale ferdighetene svekkes og det er vist at barnet kan vise uønsket atferd. Det kan dessuten føre til uoppmerksomhet og konsentrasjonsvansker, ifølge Alvik.

Det er også funnet at alkoholskadde barn er mer utsatt for hjerte/kar-problemer, nyre- og urinveisproblemer, skjelettskader, immunsvikt, hørselsskader og motorisk klossethet.

Les også: Fosteret er svært sårbart for alkohol:

Vet ikke at de er gravide

I Alviks undersøkelse sier 60 prosent at de var totalavholds under graviditeten, mens 40 prosent altså ikke var det. De aller fleste sluttet da de fikk vite at de var gravide, men det store problemet er at mange kvinner ikke vet at de er gravide før noen uker ut i svangerskapet. Derfor er det svært viktig å være forberedt.

- Planlegger du graviditet, så slutt også med alkohol. Ikke vent til du vet at du er gravid, er Alviks klare oppfordring.

Sosial- og helsedirektoratet vurderer å innføre alkoholadvarsel:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer