Alkohol skader kroppen

Med julebordet følger alkoholen. Og selv om du ikke liker å høre det, skader alkoholen kroppen din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er The Independent som forteller på hvilken måte alkohol skader kroppen.

Fruktbarheten
Mange opplever økt sex-lyst i fylla, og det er ikke få som har blitt gravide etter en fuktig bytur. Dette skyldes ikke økt fruktbarhet, men mer uforsiktighet og ubeskyttet sex.

Alkohol reduserer nerveimpulsene som skaper ereksjon, så menn kan ha problemer med å i det hele tatt gjennomføre et samleie. I tillegg minskes testosteronnivået til menn, noe som fører til krymping av penis. Sperm- og eggproduksjonen og evnen til å befrukte egg kan også ødelegges av alkohol.

Brystene
Risikoen for brystkreft øker med seks prosent for hver alkoholholdige drikke en kvinne inntar per dag. Ifølge Cancer Research UK skyldes omtrent fire prosent av de årlige brystkrefttilfellene alkohol. Kreftforeningen skriver at det er nåværende alkoholinntak som øker risikoen. Dersom du drakk mye i ungdomstiden, øker det dermed ikke risikoen nå.

Hjertet
Mange studier har vist at et moderat inntak av rødvin er bra for hjertet. En ny studie viser at det er flere risikofaktorer enn helsegevinster ved vin. Alkohol fører til at de ytre blodkarene slapper av. Dermed øker blodflyten gjennom huden. Når dette skjer, øker pulsen, siden hjertet jobber hardere. I en kort periode fører dette kun til raskere pust. I en lengre periode vil alkoholen slite på hjertemusklene. Det kan føre til høyt blodtrykk.

Fordøyelsessystemet
Kjemikalier i alkoholen kan virke irriterende på magen. Dette vil kroppen kvitte seg med, og det ender ofte med oppkast. Fordi stoffer i alkoholen gir deg en metthetsfølelse, kan du ha problemer med å orke mat. Du må huske at alkohol ikke inneholder noen næringsstoffer, og at kroppen din trenger å spise.

Leveren
Ifølge Helsenett er det leveren som forbrenner alkoholen du har i kroppen. Mens leveren bryter ned alkoholen, skapes et giftstoff. Ved stort alkoholinntak, kan dette giftstoffet skape skrumplever. Det ødelegger leverfunksjonen og reduserer blodflyten til cellene.

Hjernen
Humøret stiger ofte i takt med antall drinker, og ved små mengder virker alkoholen mest positivt. Etter hvert forsvinner hemningene dine, og du kan gjøre dumme og kanskje også skadelige ting. Når drikkingen stopper, vil humøret falle til bunn. Hvis dette skjer ofte, kan det føre til depresjon og det øker risikoen for slag med 42 prosent. Mye alkohol kan også skape konsentrasjonsvansker, søvnproblemer og hukommelsessvikt.

 

Mozon, 17.12.2005