Alkohol holder hjernen frisk

Moderate mengder kan beskytte mot demens.

Skål for en frisk hjerne! Foto: colourbox.com
Skål for en frisk hjerne! Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én eller to enheter alkohol om dagen kan forebygge Alzheimers hos eldre, ifølge en studie som nylig ble presentert på The Alzheimer’s Association internasjonale konferanse i Wien. Men for mye alkohol kan føre til det stikk motsatte - altså demens.

Ingen fordeler hos kognitivt svekkede

Personer over 75 år som drikker moderate mengder med alkohol, har 40 prosent mindre sjanse for å utvikle demens i løpet av seks år enn avholdsmennesker, ifølge studien. Men – hos personer som allerede har noe svekket helsetilstand, ser ikke alkohol ut til å ha noen fordeler. Tvert i mot kan det muligens gjøre skade.

Les også: 11 veier til ungdom

- Vi er glade for å se at de fordelaktige effektene av moderat alkoholinntak hos middelaldrende mennesker også gjelder for de over 75 år, sier førsteforfatter dr. Kaycee M. Sink fra Wake Forest University School of Medicine i Winston-Salem i North Carolina til Reuters Health.

Ifølge Sink er den nye studien en av de største og lengste studiene av eldre mennesker som undersøker nettopp dette. Deltakerne er eldre enn de fleste som er blitt studert før, og forskerne så på effekten av alkoholinntak blant både funksjonsfriske mennesker og de som allerede hadde en svekket helsetilstand.

- Ikke bra for alle

Over 500 av 3069 deltakere utviklet demens i løpet av studieperioden. De som hadde normale kognitive evner og drakk moderate mengder alkohol så ut til å være beskyttet.

Les også: Østrogen holder hjernen ung

Personer med noe svekkede kognitive evner som hadde et høyt alkoholforbruk hadde dobbelt så stor risiko for å bli demente.

- Siden alle har ulike syke- og familiehistorier er ikke alkoholinntak nødvendigvis hensiktsmessig for alle som vil senke risikoen for å bli demente, understreker dr. Sink.

- Det vi derimot kan si, basert på denne studien, er at resultatene bekrefter at dagens veiledende anbefalinger for alkoholinntak også gjelder for eldre. Vi ser derfor ikke nødvendigvis et behov for at mennesker med normal helsetilstand skal slutte å drikke. så lenge de holder seg til moderate mengder.

I studien ble alkoholbruk klassifisert som ingenting, lavt, moderat eller høyt, basert på henholdsvis 0, 1-7, 7-14 og over 14 enheter i uka.

Les også: Vitaminer kan bekjempe Alzheimers

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!