Alkohol for alle penga

Er du klar over hvor mye du betaler i avgift hver gang du tar en munnfull av rødvinsglasset eller drinken din? Kanskje det hadde vært best å ikke vite?

Publisert

Avgifter på alkohol er dels innført for å gi staten inntekter, og dels har de en helsemessig begrunnelse fordi alkohol er et produkt som staten ønsker å redusere forbruket av.

Ta fire for 99 kroner i DK <br />
Foto: <br />
Katrine Hvitved-Jacobsen
Ta fire for 99 kroner i DK
Foto:
Katrine Hvitved-Jacobsen Vis mer

I år 2000 skal avgifter relatert til alkohol gi staten om lag 8,5 milliarder kroner i inntekt. Inntekten forutsetter naturligvis at du og jeg gjør jobben vår: Løfter glasset og skåler!

Rødvin til 17 kroner

En flaske rødvin som den franske vinbonden skal ha 17 kroner for, betaler du 75 kroner for. 340 prosent blir det altså lagt på prisen, før du kan trampe ut fra Vinmonopolet med posen full.

Vodka til 29 kroner

Vodkaflasken koster 293 kroner før flasken har gått over disken på polet. Prisen fra leverandøren var i utgangspunktet 29 kroner. Dette tilsvarer en 10 dobling av prisen.

Sterkøl til 4 kroner

Sterkøl har en grunnpris som er i underkanten av fire kroner. Etter skatter og avgifter er prisen hele 18,50 kroner. 360 prosent har altså blitt lagt til.

Klikk på lenken øverst til høyre for å sjekke hvilke priselementer norsk alkohol består av.

Dejligt i Danmark

Hva betaler så de mest privilegerte av våre skandinaviske naboer? Det er mange grunner til at det er deilig å være norsk i Danmark. En av dem er det hyggelige avgiftsnivået.

En flaske rødvin som har samme grunnpris som i Norge, gir danskene 41, og ikke 75 kroner for. Vodkaflasken koster ikke 293, men 158 kroner. Sterkøl får du til 12,95 fremfor 18,50 kroner. Priseksemplene tar utgangspunkt i at leverandørpris og avanse er lik i Norge og Danmark.

Klikk på lenken øverst til høyre for å en spesifikk oversikt over hvor mye avgifter som pålegges den danske alkoholen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer