Alko-bekymring i EU

EU-parlamentet støtter en alkoholpolitisk strategi i EU. Norske rusorganisasjoner jubler.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentet slutter seg nå til en alkoholpolitisk strategi fra EU-kommisjonen. Hovedpoenget er å redusere alkoholredusert skade. Blant annet viser tall at alkohol har skylden for 17.000 trafikkdødsfall i EU årlig.

Håkon Riegels, stedlig representant i Brussel for den norske organisasjonen Actis – Rusfeltets Samarbeidsorgan er fornøyd med at Parlamentet stiller seg bak at det er behov for en alkoholpolitisk strategi i EU.

- Det er ingen selvfølge i EU, og det har vært en enorm motstand fra alkoholindustrien mot arbeidet med strategiplanen. Derfor er dette ganske stort, sier han til DinSide Helse.

En norsk undersøkelse viser at unge jenter utnyttes i fylla. Les mer her:

Sårbare grupper
I en egeninitiert rapport tar Parlamentet opp flere temaer, inkludert merking og advarsler, flatfyll, rusbrus og reduksjon av ulykker som skyldes drikking-og-kjøring. Det skriver European Parliament på nett.

Les også: Farlig kjøring i bakrus:

Rapporten oppfordrer medlemslandene til å være ekstra oppmerksomme på sårbare grupper som barn, unge og gravide. Den oppfordrer medlemslandene til å sette inn informasjonstiltak om risikabelt eller skadelig alkoholkonsum hos unge, arbeidstakere og sjåfører, skriver nettstedet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Her hjemme kommer norske myndigheter nå med en klar anbefaling om null alkohol til gravide:

Les også: - Alkohol verre enn heroin for fosteret:

- Mindre press på Norge
Statssekretær Wegard Harsvik i Helse- og omsorgsdepartementet har lest rapporten fra EU-kommisjonen.

- Rapporten vil ikke innebære noe særskilt for Norge. De anbefalte tiltakene peker på noe vi allerede har, som for eksempel Vinmonopol, relativt høyt avgiftsnivå og en restriktiv avgiftspolitikk, sier han.

- Det er ikke lenge siden det ble snakket om at for eksempel Vinmonopolet var en særnorsk ting som ville måtte forsvinne. Kommisjonens rapport og at Parlamentet også nå diskuterer dette, innebærer derfor at presset på norsk alkoholpolitikk vil bli mindre, sier Harsvik.

Han peker på tall fra Kommisjonens rapport som viser at de målbare kostnadene for alkoholskadene i EU var 125 milliarder Euro i 2003. Over sju prosent av tilfellene av sykdom og for tidlig død i EU er forårsaket av alkohol.

Ikke helseadvarsler på flaskene
Parlamentet går imidlertid ikke inn for et EU-initiativ om et felles regelverk for helseadvarsler på alkohol. Men rapporten peker på at medlemslandene kan gjøre dette på eget initiativ, slik blant annet Frankrike og Finland har gjort:

Håkon Riegels synes det er skuffende at Parlamentet ikke går for felles advarsler på flasker.

- Mange parlamentarikere har gått ut og kritisert alkoholindustrien for en ufin lobbyvirksomhet i denne saken, forteller Riegels.

Les mer om EUs alkoholforebyggende planer her:

Din mening om EU

Synes du Norge bør stå utenfor eller innenfor EU? (Avsluttet)
Innenfor(54%) 76
Utenfor(36%) 51
Usikker(11%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.