Aleneforeldre kan få lavere skatt

Har du aleneansvar for ett eller flere barn? Aleneforeldeforeningen har avdekket en feil ved de ferdigutfylte selvangivelsene som kan koste aleneforsørgere opptil 11.100 kroner om de ikke er oppmerksomme.


Feil skatteklasse

Ifølge Aleneforeldreforeningen, har nemlig omtrent 30.000 aleneforeldre blitt plassert i feil skatteklasse, og risikerer nå å måtte betale fra 9.500 til 11.100 kroner for mye i skatt. Aleneforeldre og samboende med særkullsbarn uten felles barn, har krav på skatteklasse 2, og alle bør derfor kontrollere hvilke skatteklasse de er plassert i.

Illustrasjonsfoto: Carin Araujo Foto: Carin Araujo Vis mer


Grunnen er, ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten, at aleneforeldre som ikke bruker staten for innkreving av barnebidrag, ikke blir registrert. Har du ordnet deg privat, blir du altså automatisk plassert i skatteklasse 1, uavhengig av hvilken skatteklasse du tidligere har vært lignet i.

Enkelt å rette opp:

Du har anledning til å endre hvilken skatteklasse du lignes i, enten du leverer selvangivelsen på internett, telefon eller skriftlig. - Dette er ett av mange kontrollpunkter du må sjekke før du leverer selvangivelsen, sier Halvorsen.

Har du blitt plassert i feil skatteklasse, er du altså bare et par tastetrykk unna å tjene 11.100 kroner!

Har du allerede levert selvangivelsen?

Det er ingen grunn til å fortvile - du har nemlig fremdeles noen dager igjen til å endre selvangivelsen, selv om du har levert den.

- Har du levert selvangivelsen på nett eller telefon, kan du selv gå inn og endre dette på vanlig måte frem til fristen utgår 30. april, sier Halvorsen.

Har du sendt inn selvangivelsen på papir, må du sende en skriftlig melding til kemneren om dette.

Les også:

Slik virker skatteklasse 2
Få opptil 360.000 med delt omsorg!

>>DinSide hjelper deg med skatten