Alene med akutt hjertetrøbbel:

Du har gjort leksen din når det gjelder livreddende førstehjelp på andre. Men hva hvis ulykken rammer deg når du er alene?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg at klokken er fem og du står på kjøkkenet og lager middag. Du er alene og føler deg sliten, stresset og frustrert etter en lang dag. Plutselig kjenner du en sterk smerte i brystet. Smerten begynner å stråle ut i venstre armen. Hva gjør du?

Du har kanskje lært om livredning, og vet hva du skal gjøre hvis du kommer først til et ulykkessted, hvis barnet ditt setter fast en pølsebit i halsen eller hvis du må gi hjerte- og lungeredning.

Men dette gjelder jo andre. Hvordan redder du ditt eget liv, når du er alene og en av blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod går tett?

Førstehjelp gjøres ofte feil

Ring legevakten!
Nasjonalforeningens Hjertelinje og overlege Bjørn Bendz ved Hjertemedisinsk avdeling ved Rikshospitalet har en klar oppfordring når infarktet rammer:

«Du ringer legevakten eller 113 og forteller hvem du er, hvor du er og hva som plager deg.»


- Du ringer legevakten eller 1 1 3 og forteller hvem du er, hvor du er og hva som plager deg. Dersom du i tillegg har aspirin for hånden tar du en slik tablett. Du skal ikke sette seg i bil og kjøre selv, sier Bendz.

Han legger til at mens noen besvimer med en gang, er det andre som aldri gjør det.

Siden hjerteinfarkt er en potensielt dødelig tilstand, er det viktig å være oppmerksom på symptomer som kan variere veldig fra person til person. Smertevarslene fra hjertet kan være klare eller mer diffuse, men uansett skal varslene tas på alvor.

Sjekk symptomene
- De klassiske symptomene er smerter i brystet og eventuelt stråler ut i venstre arm og smerter i rygg. Noen opplever også at de føler seg dårlig, har tung pust, blir svimmel, kaster opp, blir bleke og svetter. Hvis man er i stand til å ta egen puls, kan man oppleve at den er uregelmessig, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Det finnes ikke noe hjerteinfarktregister i Norge. Ifølge Bendz tror man at det er rundt 10.000 som dør av hjerteinfarkt hvert år, men tallene er usikre så lenge ikke alle døde obduseres. Sykdommen er hyppigere hos menn enn hos kvinner, og forekomsten øker med alderen.

Ifølge Retterstøl er det drøyt 600 i aldersgruppen 25-64 som dør av hjerteinfarkt i året. Han minner også om at noen ikke skjønner at de er i ferd med å få et hjerteinfarkt, og oppdager dette først etter at det har skjedd.

Barn helt ned i 12-års alder rammes også av hjerteinfarkt

Legg om livsstilen
Ifølge Helsenytt viser store undersøkelser at personer som legger om livsstilen i en sunnere retning, halverer risikoen for å få hjertesykdom.

Les mer: Dette gjør også godt for hjertet

Fysisk trening bedrer blodsirkulasjonen og hjertevennlig kost motvirker avleiringen av fettstoffer. Halvparten av alle med høyt blodtrykk tjener på å redusere saltforbruket, og å stumpe røyken er selvsagt også viktig. Nikotin fører til at årene trekker seg sammen og gjør trange årer enda trangere.

Les også: Førstehjelp ved forgiftning