Alene i julen

Ikke alle kan feire jul sammen med familien. – Man må bare gjøre det beste ut av det, sier Sigbjørn Flatland (27).

Da juleklokkene kimte klokka fem i går, var ni av ti nordmenn samlet hos familien for å feire en av årets viktigste høytider.

Men ikke alle satt rundt langbordet med mor og far, søsken og besteforeldre.

- Siden jeg er sykepleier, må jeg ofte jobbe i høytidene, og i år var det min tur til å ta jula. Jeg vil jo egentlig være sammen med familien, men det er bare å gjøre det beste ut av det, sier Sigbjørn Flatland.

Les også: Familien betyr mest for helsen

Vil gjøre noe for andre
Vi møter Sigbjørn 21. desember, tre dager før dagen med stor D. Ute er det bart, og leiligheten som han deler med ei venninne, viser heller ingen tegn til at det er jul.

Men på jobben er det både pynt og juletre, og det er der sogndølingen skal tilbringe de neste nettene. På selve julaften har han meldt seg som frivillig på et av Kirkens Bymisjons arrangementer.

- Det er så veldig mange forventninger rundt jula, og det gjør det ekstra trasig for dem som ikke har det så enkelt. Derfor ville jeg gjøre noe for at de også skulle få en fin julaften, forklarer sykepleieren.

Ta kontakt
Mens 27-åringen fra Sogndal måtte prioritere jobb i Oslo, har enkelte for dårlig råd til å reise hjem. Andre trives best alene eller har rett og slett valgt å boikotte jula, men flere har ingen nær familie å feire sammen med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mental Helse Hjelpetelefonen (810 30 030) er ett av alternativene dersom du trenger noen å snakke med. Telefonvaktene opplever at mange av dem som ringer i desember, gruer seg til jula.

- Mange tenker på familie og venner som ikke lever lengre. For andre handler det om at de er skilt og at barna skal være hos den andre parten, forklarer daglig leder Mette Kammen.

Hun synes det er viktig å påpeke at det finnes mange måter å feire jul på.

- Folk må ikke være redd for å ta kontakt med andre, og kanskje høre om det går an å feire sammen. Vennejul kan være et bra alternativ. Mange synes også det er meningsfullt å stille opp og være med og ordne jul for andre, sier Kammen.

Skilsmissen merkes for mange ekstra godt i jula. Forskning viser at det er helt vanlig å være ulykkelig i lang tid etter samlivsbruddet:

Vanskelige fordommer
Så mange som 700 000 nordmenn bor alene, og i Oslo gjelder dette for over halvparten av innbyggerne, ifølge Ensliges Landsforbund. Det er hovedsakelig aleneboere som også feirer jula alene, viser en undersøkelse som Sentio utførte i fjor.

Folks fordommer er ofte er det verste å takle, tror leder av Ensliges Landsforbund, Agnes Husbyn. Mange har ingenting imot å feire jul alene, så lenge de er friske, mener hun.

- For en som er frisk kan det bare føles som stress og kav å skulle feire sammen med familie man nesten ikke møter resten av året. Svært mange av dem jeg snakker med, vil heller ha en fin julekveld alene.

Alene i jula? Om du føler deg trist, bør du sørge for at du ikke er helt alene, skriver Lommelegen. Les hele saken her:

 

Mozon.no, 25.12.2006