<b>BANK I TVIL?</b> Norges Banks hovedstyre har hatt enklere oppgaver enn foran onsdagens rentebeslutning. Foto: Norges Bank
BANK I TVIL? Norges Banks hovedstyre har hatt enklere oppgaver enn foran onsdagens rentebeslutning. Foto: Norges BankVis mer

- Aldri vært mer usikker

Bankene har sittet på gjerdet. Det kan føre til ny renteheving på onsdag.

Etter at Norges Bank besluttet å heve renten i oktober, har noen banker satt opp renten, mens andre storbanker har avventet situasjonen. Dermed kan Norges Bank bli nødt til å sette opp renten mer kommende onsdag.

En av årsakene til at Norges Bank satte opp renten på forrige rentemøtet, var sterkere vekst i husholdningenes etterspørsel enn tidligere antatt.

- Boliglånsrentene har i snitt ikke økt like mye som Norges Banks styringsrente siden forrige rentemøte, noe som kan være et argument for renteøkning fra Norges Bank på onsdag, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securites, til DinSide.

Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, finner gode argumenter både for og mot renteheving på onsdag. Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, finner gode argumenter både for og mot renteheving på onsdag. Foto: First Securities Vis mer


At forrige renteheving bare til en viss grad er veltet over på boliglånsrentene, kan gjøre at Norges Bank heller mot å sette opp styringsrenten mer allerede nå.

Hva var renten i 2004? Gjett - og se selv!

Tror Norges Bank er usikre

Wilhelmsen tror imidlertid Norges Banks hovedstyre er usikre på om rentehevingen skal komme nå eller på neste rentemøte den 3. februar.

- Det vil overraske meg om hovedstyret er helt sikre i sitt svar. Personlig har jeg aldri vært mer usikker før en rentebeslutning enn nå. I Norges Banks prognose ligger det inne at det skal komme en renteøkning nå eller på neste møte.

Han anser det som femti prosent sannsynlig at rentehevingen vil komme nå i stedet for i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men hvis jeg velge noe, heller jeg mot renteheving allerede på onsdag, sier Wilhelmsen.

>>> Beste boliglånsrente nå

Bedre for lånekunder

At ikke alle bankene har satt opp rentene etter forrige rentebeslutning, er et tegn på at pengemarkedet fungerer godt.

- NIBOR-renten er fortsatt svært lav, faktisk like lav som da Norges Bank kuttet til 1,25 prosent i juni. DnB NOR har tidligere uttalt at det er pengemarkedsrentene som bestemmer boliglånsrentene deres, og slik sett holder de seg til et mønster, mener Wilhelmsen.

At noen av bankene velger å sitte på gjerdet, tyder også på konkurranse i bankmarkedet, som kommer deg som lånekunde til gode.

Nordea er en av storbankene som allerede har satt opp rentene. De begrunnet renteøkningen med en forventet økning i pengemarkedsrentene, men økningen har foreløpig latt vente på seg.

- Nordea begrunnet renteøkningen med en forventet økning i pengemarkedsrentene, trolig slik de kommer til uttrykk i FRA-prisene. Det er første gang jeg har sett at de ser til FRA-rentene i stedet for dagens NIBOR-renter, sier Wilhelmsen til DinSide.

Følg rentebeslutningen på DinSide onsdag kl 14.00!