Nå kan du slippe skumle sexregninger!
Nå kan du slippe skumle sexregninger!Vis mer

Aldri mer telefonsex!

Er du redd for å få gigantiske regninger fra tele-sextjenester du aldri har ringt, kan du nå melde deg inn gratis i et nytt reservasjonsregister.

De siste årene har stadig flere telefonkunder klaget på høye regninger fra telesextjenester de ikke har brukt. Men dette problemet kan snart bli en saga blott. Både hos Telenor og det private firmaet Teletopia kan du registrere deg for å unngå slike krav i fremtiden. Begge er gratis, men virkningen er forskjellig.

Forbrukerrådet

I samarbeid med Forbrukerrådet har den privateide teleoperatøren Teletopia startet et reservasjonsregister for telefonabonnenter som ikke ønsker å benytte telesextjenester. Fra før kan du sperre telefonen mot teletorgnummer hos Telenor. Dette skal sikre deg mot telefonregninger fra 820- og 829-nummer. Imidlertid finnes det flere selskaper som tilbyr sextjenester på vanlige telefonnummer i Norge. Disse registrerer telefonnummeret på kunden og sender regningen til telefonabonnentens adresse. Skal du sperre telefonen din for vanlige telefonnummer koster det penger, og du utelukker i tillegg muligheten til å ringe til andre nummer med samme prefiks. Derfor kan det være en idé å prøve det nye registeret, der selskapene som fakturerer disse tjenestene kan "vaske" sine lister mot de som har reservert seg mot slike tjenester.

- Flere tusen har allerede registrert seg hos oss, forteller direktør Tom Isaksen i Teletopia. - Målet er at selskapene som fakturerer tjenestene vil sjekke våre reservasjonslister før de sender ut regninger på sine tjenester. Bare i dag har ett selskap tatt kontakt med oss for å gå gjennom sine kundelister.

Kun frivillige kunder skal betale

Forbrukerrådet mener at kunder ikke skal betale for telefonsex de ikke har bestillt. Teletorgrådet er også enig i at selskap som krever betaling for tjenester over telefon, først må dokumentere at det er telefonabonnementen som har bestillt og benyttet tjenesten.

I følge Isaksen har de aktuelle selskapene mottatt informasjon fra Forbrukerrådet om dette registeret. - Det vil være motiverende for dem å vite at Forbrukerrådet vil stå på telefonabonnentenes side i klagesaker. Dersom abonnenten er registrert hos oss, vil han kunne ha en enda sterkere sak i forhold til utilbørlig fakturering av telesextjenester.

Gratis registrering

Du kan registrere deg mot telesex-telefoner både hos Telenor og Teletopia. Begge steder registrerer du deg gratis:

For sperring av 820- og 829-nummer ringer du Telenor på 140. For registrering mot andre telesex-telefoner ringer du Teletopia på 815 50 206.

I tillegg kan også registrere deg mot uønsket reklame på nummer 815 48 020.