På tide å lage ett budsjett? <I>Illustrasjon: Per Ervland.</I>
På tide å lage ett budsjett? Illustrasjon: Per Ervland.Vis mer

Aldri mer januarblakk

Er januar hat-måned delux for lommeboken din - hvert eneste år? Vi har medisinen som virker!

Sur måned

Januar er ofte en trist måned på mange måter: Julen er slutt, ferien er slutt, det er lenge til våren, været er grått og trist, det er mørkt - og du har sannsynligvis dårlig økonomi.

Mye av det første kan vi dessverre ikke gjøre mye med - men den dårlige økonomien kan vi kanskje hjelpe deg med! Hvis du vil, altså.

Med DinSides budsjettkalkulator kan du nemlig på en enkel og smart måte få styr på din økonomi i 2007. Og har du styr på økonomien, vet du hvor mye du har å bruke - og ender forhåpentlig ikke opp med en ubehagelig tom lommebok igjen:

TRYKK HER FOR Å GÅ DIREKTE TIL DET INTERAKTIVE BUDSJETTET.

Det geniale med modellen er at du kan gå ut og inn av den - så mye og så ofte du ønsker - uten at du mister data. Og lagringsplass? Nei, det er ikke noe problem. All informasjonen lagres på ditt eget sted på serveren vår.

Bruksanvisning

Åtte knapper, åtte enkle funksjoner. Sett inn egne tall, og voilà: Budsjett.
Åtte knapper, åtte enkle funksjoner. Sett inn egne tall, og voilà: Budsjett. Vis mer


Som førstegangsbruker av budsjettmodellen, benytter du mailadressen din som brukernavn, samtidig som du fritt velger et passord.

Når du har logget deg inn, får du opp en rekke knapper. Nedenfor gir vi en kort beskrivelse av disse knappene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagre: Her lagrer du informasjonen du har tastet inn, eller fått forhåndsutfylt.

Slett: Du vil få opp en ny meny, og bli bedt om å spesifisere hva du vil slette.

Januar-blakk?

Har du dårlig økonomi i januar måned? (Avsluttet)
Nei(43%) 242
Ja(42%) 232
Bare noen ganger(15%) 84
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Registrer/Logginn: Denne benytter du både første gang du ønsker å starte budsjettmodellen, og når du ellers vil logge inn for å endre eller tilføye poster.


Send passord: Benyttes dersom du har glemt eller mistet passordet, og trenger å få det tilsendt. Passordet vil da bli sendt til den epostadressen du er registrert med.

Årsbudsjett: Klikker du på årsbudsjett, og et valgt årstall, får du opp en samlet årsoversikt. Det er ikke mulig å endre i selve årsbudsjettet, eventuelle endringer må gjøres i de enkelte månedene.

Forrige: Her ses det forrige bildet - eventuelt forrige måned hvis du har lagret poster her.

Neste: Her kan du velge den neste måneden som du ønsker å legge budsjett/resultatposter inn i.

Hent budsjett: Her henter du tidligere budsjetter som du har lagret.

Tips: Glemmer du passordet, kan du trykke på knappen "send passord" - og en mail vil raskt bli sendt til deg med ditt passord. Vær også oppmerksom på at dette foregår via en automatisk generering - når du velger brukernavn og passord kan du være helt sikker på at du - og bare du - får se innholdet i nettopp ditt budsjett. (Vi registrerer ikke andre personlige opplysninger enn mailadressen din).

Hjelp til budsjettpostene

Under de øverste knappene, finner du følgende mulighet:

Fyll inn dine inntekter og utgifter per måned. Vil du ha feltene utfylt automatisk ut fra antall personer i husholdningen, må du trykke her.

Velger du den delvis ferdigutfylte muligheten, får du opp en meny, der du må fylle ut hvor mange som bor i husholdningen, og alderen på disse. Heretter må du vurdere om dere er en familie som lever svært nøkternt, eller om dere bruker mer enn gjennomsnittet. Satsene hentes nemlig fra Sifo's standardbudsjett (Statens institutt for forbruksforskning).

Tips: Benytter du denne automatiske funksjonen, er det viktig å ta en gjennomgang av alle de utfylte postene, for å rette opp på det som eventuelt ikke passer for deg.

Lenker i kalkulatoren: I budsjett-malen er det også lagt inn lenker til aktuelle prislister og kalkulatorer. Disse kan være smarte å bruke for å finne reelle budsjettbeløp, spesielt om du ikke er klar over hvor mye du vanligvis bruker.

Når alle budsjettposter er lagt inn har du fått en viss oversikt over hvor mye du har planlagt å bruke. Så, når måneden er over, er meningen at du - så godt det lar seg gjøre - legger inn de beløpene du/dere reelt har brukt. Trykker du på "beregn"knappen under selve budsjettet, vil du umiddelbart få en oppgjørelse som viser hvilke poster du har brukt for mye og for "lite" på. Både i forhold til budsjettert, og i forhold til de reelle forholdene.

I årsbudsjettet vises avvikene i kolonnen lengst til høyre, med henholdsvis grøn (plussbeløp) og rød (minusbeløp) skrift.

TRYKK HER FOR Å GÅ DIREKTE TIL DET INTERAKTIVE BUDSJETTET.

Har du kommentarer til budsjettet? Send gjerne en mail til økonomiredaksjonen i DinSide.

(Deler av denne artikkelen er tidligere publiset på DinSide Økonomi).

Mer om privatøkonomi: